Úspěchy v boji s AIDS

19.4.2004 

Afrika bez AIDS ? to je sen Komunity Sant´Egidio, která už dva roky rozvíjí projekt Dream ? tj. Drug Resource Enhancement Against AIDS and Malnutrition, přel. Zvýšení zdrojů léčiv proti AIDS a podvýživě. Dream už zachránil více než 400 dětí, které se narodily matkám nakaženým AIDS v Mozambiku. 23. dubna bude projet známé římské komunity oceněn Lékařskou fakultou University v Aquile.

Dobrovolníci a lékaři, kteří se připojili k projektu, vycházejí z přesvědčení, že léčba AIDS v Africe vyžaduje naprosto stejnou péči, jaká se dostává HIV pozitivním pacientům v Evropě. Díky Komunitě Sant´Egidio 97% dětí narozených z nakažených matek je na vir HIV imunní a 9 z deseti dospělých pacientů dostává terapii, která jim pomáhá začít nový život.

V současné době jde o to rozšířit program Dream do dalších sedmi zemí, do Malawi, Angoly, Nigérie, Guiney Bissau, Guiney, Jižní Afriky a Svazijska. Na léčení milionu nemocných je ale třeba 800 milionů dolarů. Dr. Gianni Guidotti, člen vědeckého výboru projektu Dream k tomu říká:

?Průměrná cena za léčbu pro jednoho pacienta na rok je zhruba 800 dolarů. To není pro Západní země nedosažitelná částka. Pro rozvojové země jsou to ale položky velice vysoké. Ve dvou minulých letech jsme dokázali, že je možné v této situaci něco podnikat. Velké instituce se pomalu přesvědčují, že tato možnost skutečně je.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.