I terorista má mít možnost nápravy

3.12.2011 

Arcibiskup Tadeusz Kondruszewicz se obrátil na prezidenta Běloruské republiky Alexandra Lukašenka se žádostí o změnu trestu v případě teroristů z minského metra. Nejvyšší běloruský soud odsoudil ve středu Vladislava Kovoleva a Dmitrije Konovalova ke trestu smrti za výbuch v podzemní dráze, při kterém v dubnu zahynulo 15 lidí.

Minsko - mohylevský metropolita na oficiálních internetových stránkách běloruské katolické církve prezidenta vyzývá, aby stát „zabránil šíření postojů, které poškozují lidská práva a základní principy občanského života“. Zdůrazňuje, že „žádný teroristický čin není ospravedlnitelný a že viníci musí být spravedlivě odsouzeni“, avšak připomíná, že stát dnes disponuje prostředky, jak účinně zabránit násilí a poskytnou jeho autorovi možnost nápravy (viz Katechismus katolické církve 2267).

Běloruský metropolita rovněž poukazuje na slova Benedikta XVI. při středeční audienci, jimiž papež přivítal politické a právní iniciativy vedoucí ke zrušení trestu smrti. Podle arcibiskupa Kondruszewicze má i pravoslavná církev v zemi obdobné stanovisko – obě žádají stát o změnu trestu na doživotí.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.