Univerzita výsadním místem evangelizace

2.12.2011 

„Mezinárodní studium a setkávání kultur“ – pod tímto titulem uspořádala Papežská rada pro pastoraci migrantů a lidí mimo domov již třetí mezinárodní kongres, věnovaný pastoraci zahraničních studentů. Delegáty z 36 zemí, které vykazují nejvyšší přítomnost studentů z jiných států, dnes přijal Benedikt XVI. Zahraniční studenti se významnou měrou podílejí na fenoménu migrace, zdůraznil Svatý otec, a mají předpoklady stát se tvůrci a protagonisty lidštějšího světa.

Je proto důležité poskytnout jim nepokřivenou a vyrovnanou intelektuální, kulturní a duchovní přípravu, aby se nestali obětí odlivu mozků, nýbrž aby po svém návratu do vlasti vytvářeli kulturně a sociálně důležitou kategorii. (...) Katolické univerzity a vyšší vzdělávací zařízení se musí stát „laboratoří lidstva“ a podpořit studenty při jejich profesionální kvalifikaci, avšak i při hledání odpovědi na otázku po štěstí, smyslu a plnosti, která zaměstnává lidské srdce,

řekl Svatý otec delegátům kongresu a zdůraznil, že univerzitní svět je privilegovanou oblastí evangelizace. Křesťanské školy, pokud zůstanou věrny své identitě, umožňují setkání a seznámení s Ježíšem Kristem. Univerzitní pastorace pak mladým lidem napomáhá, aby je společenství s Kristem dovedlo k chápání hlubokého tajemství člověka a dějin, uzavřel Benedikt XVI.

Studium v zahraničí se v současné době týká asi tří milionů mladých lidí, kteří směřují do zemí se starou křesťanskou tradicí i do nových asijských hospodářských velmocí. Podle některých studií by se jejich počet mohl za příštích patnáct let více než zdvojnásobit.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.