Poselství Benedikta XVI. účastníkům zasedání Papežských akademií

1.12.2011 

„Svědectví a svědci. Martyria a vzory víry“ – pod tímto titulem proběhlo každoroční veřejné zasedání Papežských akademií. Organizátorkou jeho letošní šestnácté edice se stala Papežská akademie pro archeologii a pro kult mučedníků.

Benedikt XVI. účastníkům zasedání zaslal dlouhé poselství, v němž se zamýšlí nad „historicitou křesťanství a jeho neustálým prolínáním s dějinami, které se hluboce mění díky kvasu Evangelia i žité a dosvědčované svatosti“. Dnešní archeologický výzkum pomocí moderních technologií dospívá k výsledkům, které by ještě před pár desítkami let byly nemyslitelné, píše Svatý otec a poukazuje na nedávné odhalení fresek v římských katakombách svaté Tekly za použití laserové techniky. Avšak jakkoliv je technologie užitečná, sama o sobě nepostačuje, zdůrazňuje Benedikt XVI. Jsou zapotřebí především skutečná badatelova kompetence a jeho ryzí zaujetí pro výzkum, plynoucí ze zájmu o lidskou, a tudíž i náboženskou zkušenost. Tento postoj platí pro každý archeologický průzkum, zejména však pro studium památek, dokládajících uctívání křesťanských mučedníků, pokračuje Svatý otec a zmiňuje Svatou zemi a Řím jako výsostná naleziště takovýchto svědectví.

Papež dále hovoří o mučednících jako zcela svobodných, nekompromisních a nesobeckých lidech, kteří jsou si vědomi důležitosti a krásy života. Právě proto jsou schopni heroické obětavé lásky k Bohu i k bratřím, která klade vysoká měřítka křesťanské svatosti. Pokud chce dnešní církev účinně hovořit ke světu i ve zjevně lhostejném či obtížném kontextu, musí důvěryhodně svědčit o své víře obdobným způsobem, končí Benedikt XVI. své poselství účastníkům 16. veřejného zasedání Papežských akademií.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.