Svatému otci hrozila pokuta

30.11.2011 

Tiskový mluvčí Svatého stolce O. Federico Lombardi s úsměvem reagoval na dotazy novinářů, které se vztahovaly ke kauze užívání bezpečnostních pásů v papamobilu. Otázka vyplula na povrch vzápětí po papežově návštěvě v Německu v souvislosti s udáním všímavého dortmundského občana. Sedmačtyřicetiletý Uwe Hilsmann zažaloval "pana Josepha Ratzingera", protože se při projíždění Freiburgem v papamobilu nepřipoutal a mohl se prý těžce zranit. Vestfálský úředník si dokonce najal advokáta, který s vážnou tváří pro tisk hovořil o rovných povinnostech v právním státu a negativním příkladu pro německou mládež.

Papeži hrozila čtyřicetieurová pokuta, kterou mu však město Freiburg neudělilo. Odložilo případ ad acta s poukazem na skutečnost, že papežská kolona se pohybovala na uzavřené komunikaci, kde neplatí zákon o silničním provozu. Hlava katolické církve kromě toho při svých zahraničních cestách požívá diplomatické imunity, citoval městský úřad německé ministerstvo zahraničních věcí.

Podle Otce Lombardiho se Benedikt XVI. celým případem velmi pobavil. Všem je zřejmé, že papamobil se pohybuje krokem a nehrozí mu srážky s jinými dopravními prostředky, pokračoval italský jezuita. Svatý otec se obrací střídavě nalevo i napravo, žehná věřící, nezřídkakdy vstane, aby požehnal malým dětem – to vše vyžaduje svobodu pohybu, řekl vatikánský tiskový mluvčí. Nicméně nás těší starost o papežovu bezpečnost, ocenil Lombardi snahu Ratzingerova krajana.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.