Svatý stolec chystá publikovat zápisky účastníků koncilu

29.11.2011 

Svatý stolec se připojuje k novým bádáním o Druhém Vatikánském koncilu. U příležitosti 50. výročí koncilu, které připadá na příští rok (11. října), budou publikovány zápisky jeho účastníků. Budou to jak fragmenty soukromých deníků, tak relace, ve kterých biskupové informovali o koncilu své diecéze či média různého druhu. Chceme ukázat, jakým způsobem otcové koncilu tuto velkou událost prožívali – předesílá o. Bernard Ardura, předseda Papežského výboru historických věd, instituce, která edici připravuje.

Publikace bude cenným příspěvkem k aktuální debatě na téma koncilu. Na jedné straně Benedikt XVI. usiluje o vnímání události koncilu v kontinuitě s dvoutisíciletou tradicí Církve. Na druhé straně mnoho kontroverzí nedávno vyvolala obšírná monografie známého italského historika Roberta de Mattei, nazvaná Il Concilio Vaticano II. Una storia mai scritta – tedy volně přeloženo II. Vatikánský koncil. O čem se nepíše. S odvoláním na svědectví koncilních otců italský historik ukazuje, že podle mnoha z nich byl koncil přelomem představujícím skoncování s minulostí. Iniciativa Papežského výboru historických věd umožní hlouběji vniknout do této kontroverze.

P. Bernard Ardura také prozradil, že výbor připravuje dvě publikace spojené s 1700. výročím Ediktu Milánského (313). První z nich představí prameny ohledně křtu císaře Konstantina Velikého a bitvy u Milvijského mostu. V druhé budou shromážděny dokumenty týkající se samotného Ediktu a jeho důsledků, tedy v první řadě konec pronásledování křesťanů v římském impériu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.