Kard. Romeo: Politika ztrácí ze zřetele společné dobro

26.11.2011 

„Od pádu berlínské zdi přihlížíme, jak ekonomika jedná bez etických principů a morálních hodnot a jak diktuje zákony. Rozpočtovou politiku neurčují politici, ale finančníci, kteří jim říkají – musíš udělat to a ono. Avšak takto se demokracie nerozvíjí harmonicky”, říká kard. Paolo Romeo. Arcibiskup sicilského Palerma reagoval ve Vatikánském rozhlase na včerejší uzavření pobočky automobilového závodu FIAT v obci Imerese. Automobilka propouští 2 200 dělníků, což na Sicílii, kde většina žen zůstává v domácnosti, znamená stejný počet živitelů rodin. Do 31. prosince jim stát přislíbil pomoc v nezaměstnanosti, avšak další sociální zajištění zůstává otazníkem.

Politika není bezmocná, ale je lhostejná, protože ztratila ze zřetele společné dobro a pozornost vůči člověku. Uznávám ekonomickou a sociální dynamiku, ale jestliže se nebere v úvahu jednotlivec, politika ztrácí své poslání. (...) Je třeba, aby se prosadil smysl pro společenství, kam musí každý přispívat. Nikdo nemůže být vyloučen, nebo se tak cítit, a dívat se z okna, když je ve hře budoucnost naší společnosti,

upozorňuje palermský kardinál a dodává – méně práce, více mafie. Nekompromisní slova sicilského arcibiskupa se objevila v dnešních vydáních všech hlavních italských deníků.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.