Benedikt XVI.: Utrpení směřuje k povýšení člověka

26.11.2011 

Svatý otec dnes dopoledne přijal účastníky XXVI. mezinárodní konference zdravotníků. Benedikt XVI. připomněl odkaz svého předchůdce v této oblasti, jehož konkrétními výrazy se stalo založení Papežské rady pro pastoraci zdravotníků (1985), ustanovení Světového dne nemocných (1991), či zřízení charitativní nadace Dobrý Samaritán. Služba tělesně i duševně nemocným je trvalým závazkem lásky a evangelizace pro celé církevní společenství, zdůraznil Svatý otec.

Zdá se, že utrpení směřuje k povýšení člověka. Je totiž jednou z věcí, které jsou "určeny" k tomu, aby člověk překonal sám sebe, k čemuž je nepochybně tajemně a skrytě povolán. (Salvifici doloris, 2). Tajemství bolesti jakoby Boha zastíralo, odcizovalo či jej dokonce činilo odpovědným za lidské utrpení. Zrak víry je však schopen pohledu do hloubky tohoto tajemství.

Bůh neodstranil utrpení, ale ve smrti svého Syna na kříži odhaluje lásku, sestupující do nejzazší propasti lidství, aby dodávala naději.

Církev, která vzešla z tajemného mystéria vykoupení v Kristově kříži, musí především usilovat o setkání s člověkem obtíženým bolestí, neboť tímto setkáním se člověk skutečně "stává cestou církve", jež je ze všech cest nejpřednější. (Salvifici doloris, 3),

připomněl Svatý otec výsostné postavení zdravotníků a vyzval je k ochraně a podpoře života v každé jeho fázi.
V závěru setkání popřál Benedikt XVI. přítomným, aby při svém každodenním kontaktu s utrpením mohli zakoušet, že „jedině služba bližnímu otevírá [mé] oči vůči tomu, co Bůh koná pro mne, i vůči tomu, jak mne Bůh miluje“ (Deus Caritas est,18).

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.