Kultura smrti a Evangelium života

25.11.2011 

“Pastorace zdravotnictví ve službě života z pohledu magisteria bl. Jana Pavla II.” – pod tímto titulem byla včera ve Vatikánu zahájena XXVI. mezinárodní konference uspořádaná Papežskou radou pro pastoraci zdravotníků. Setkání zaměřené na “teologii utrpení”, zosobněné v letech dlouhodobé nemoci Jana Pavla II., se účastní na sedm set odborníků ze sedmdesáti zemí, včetně čtyřiceti biskupů zodpovědných za pastoraci ve zdravotnictví. Konference dnes večer vyvrcholila benefičním koncertem v aule Pavla VI. Jeho výtěžek bude věnován nadaci Dobrý Samaritán, založené v roce 2004 Janem Pavlem II., která podporuje léčbu AIDS, malárie, a tuberkulózy a usiluje o dostupnost antiretrovirálních terapií pro pacienty s virem HIV.

Předseda Papežské rady pro pastoraci zdravotníků arcibiskup Zygmunt Zimowski pro Vatikánský rozhlas přiblížil právě probíhající konferenci:

„Věříme, že učení polského papeže o Evangeliu života, bude trvalým východiskem v práci těch, kterým je svěřena duchovní péče o nemocné, i zaměstnanců zdravotnických institucí a všech lidí dobré vůle. Uznání svatosti každého života, zejména slabého a trpícího, péče o něj a jeho obrana musí být v centru celé pastorační činnosti Církve.

Přejme si, aby reflexe této 26. mezinárodníní konference vedly k probuzení svědomí a společnému úsilí o zdravotnictví oddané službě životu od jeho počátků až do přirozené smrti. Ve světě, kde se kultura života potýká s civilizací smrti, je k tomu pastorace zdravotnictví zvláštním způsobem povolána.

Letošní konference chce vytyčit cesty, představit kulturní vzorce, ukázat konkrétní možnosti vědeckých institucí a konečně povzbudit se navzájem svědectvím těch, kdo se angažují v obraně lidského života.“

. - řekl Vatikánskému rozhlasu předseda Papežské rady pro pastoraci zdravotnictví, arcibiskup Zygmunt Zimowski.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.