Biskupské nominace jsou často odmítány

24.11.2011 

„Lidé chtějí být doceněni a chtějí dělat kariéru, to je normální. Povinností biskupa je ale přistupovat ke svým záměrům kriticky. Každé ráno si musí položit otázku, komu skutečně slouží,“ uvedl k tématu vedení v Církvi kardinál Marc Ouellet. Tento kanadský kardinál je od loňského roku v čele Kongregace pro biskupy, která pomáhá Papežovi v rozhodování o nových nominacích. Podle kard. Ouelleta má v dnešní sekularizované době dobrý biskup vynikat především v hlásání evangelia a připravenosti veřejně hájit svou víru. Naneštěstí ne všichni jsou s to dostát tomuto úkolu. Jak prozradil šéf vatikánského úřadu, stále častěji se setkává s odmítáním papežských nominací ze strany kněží či biskupů, kterým je nabídnuta. Takových případů je víc, než jsem si představoval, dříve než jsem přijal tento úřad, přiznává kard. Ouellet.

Počet biskupů nicméně stále roste. Dnes je jich více než 5 tisíc, tedy dvakrát víc než se účastnilo II. Vatikánského koncilu. Proto je také obtížné udržet pětiletý rytmus návštěv ad limina apostolorum, uvádí kanadský kardinál. Na konci pontifikátu Jana Pavla II. byl interval úředních návštěv ve Vatikánu prodloužen na 7 let a tak tomu zůstalo.

Podle prefekta Kongregace pro biskupy je procedura nominací projevem kolegiality, kterou postuloval Koncil. Je to mechanismus, který zpravidla funguje dobře, i když jsou i výjimky – přiznává kard. Ouellet. Připomíná zároveň, že práce kongregace a nunciů má v tomto ohledu poradní charakter. Poslední rozhodnutí činí papež. Stává se, že na naši pomoc zcela rezignuje, uváží-li, že sám zná situaci v dané místní církvi lépe a má dobrého kandidáta na úřad biskupa.

Kardinál Ouellet také připomněl, že v době II. Vatikánského koncilu byl zahájen proces internacionalizace římské kurie. V poslední době k ní došlo také na Kongregaci pro biskupy. Zatímco ještě nedávno úzké vedení kongregace bylo v rukou tří Italů, dnes je celé její prezidium mimoitalské. V našem úřadu ale stále pracuje mnoho italských kněží – dodává kanadský kardinál. Je to nezbytné. Korespondence s nuncii totiž probíhá především v italštině – uvedl kard. Marc Ouellet v rozhovoru pro deník Avvenire.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.