Otázka Boha dnes

24.11.2011 

Ve dnech 24. – 26. listopadu probíhá ve Vatikánu plenární zasedání Papežské rady pro laiky. Účastní se jej řádní členové a poradci tohoto úřadu. Většina z nich jsou laici, reprezentující všechny kontinenty, celkem na 70 osob. Jak probíhá takové zasedání, nám řekl předseda Papežské rady pro laiky, kard. Stanisław Ryłko:

Každé naše plenární zasedání se skládá ze dvou částí: první se věnuje předem zvolenému tématu a druhá bilanci posledního období a plánům dalších akcí. Téma je tentokrát mimořádně aktuální vzhledem k prohlubující se sekularizaci současné společnosti: „Otázka Boha dnes“. Je to téma, které velmi leží na srdci Benediktu XVI. Nepřestává upozorňovat, že základním problémem naší doby je nepřítomnost Boha, odsouvání Boha ze života společnosti a zanikání „smyslu pro Boha“ v myslích mnoha lidí. Přitom, jak říká II. Vatikánský koncil, „Stvoření bez Stvořitele zaniká“, lze říci také hyne, umírá. Je to základní výzva, před níž stojí především naše stará Evropa. Odpovědí na tuto dramatickou erozi víry je výzva Svatého otce k nové evangelizaci, která má vrátit primát Boha životu člověka a společnosti. Proto jsme jako podtitul našeho setkání zvolili slova Benedikta XVI.: „Nemělo by se dnes opět začít od Pána Boha?“ Když se pouštíme do nové evangelizace, nemůžeme předpokládat víru dokonce ani u pokřtěných – stále častěji je nutné začínat od naprostých základů. Kým je Bůh pro tebe? Jaké místo mu dáváš, je v centru tvého života jako základní kritérium tvých rozhodnutí, nebo kdesi na okraji, jako nepříliš významná „dekorace“, „dodatek“...? Dnes jsou to velmi důležité otázky.

Jakými aspekty otázky po Bohu se plenární zasedání Papežské rady pro laiky bude zabývat?

Výchozím bodem bude prezentace otázky po Bohu v učení Benedikta XVI. Pak budeme uvažovat nad stavem víry a nevíry v současném světě, konfrontovat se s důležitou otázkou: Kým je Bůh křesťanů, kterého vyznáváme v našem Krédu a čím je víra Církve? Budeme se zabývat tématem vztahu víry a rozumu, dotkneme se také problému metody a zejména jazyka, kterým mluvíme o Pánu Bohu – zda je srozumitelný pro současného člověka. Vyslechneme svědectví na téma: Kým je Bůh v životě konkrétních křesťanů. Mluvit bude matka rodiny, podnikatel a astrofyzik. A budeme se zamýšlet nad tím, jak odpovědět na výzvu Svatého otce k otevření „nádvoří pohanů“ či „národů“, tedy místa pro lidi, kteří upřímně hledají Boha, ale ještě Ho nenašli,

řekl k dnes zahájenému plenárnímu zasedání Papežské rady pro laiky její předseda, kard. Stanisław Ryłko.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.