Otevřena křesťanská škola v iráckém Kurdistánu

23.11.2011 

V kurdském Erbilu na severu země byla 12.11. slavnostně otevřena křesťanská základní a střední škola, pojmenovaná po sv. Mar Qardakhovi , mučedníku a patronu erbilské arcidiecéze. Plán vybudovat univerzitu a nemocnici, spravovanou církví, avšak přístupnou obyvatelům jakékoliv etnické a náboženské příslušnosti, představil chaldejský arcibiskup Erbilu Mons. Bashar M. Warda začátkem tohoto roku. První vlaštovkou rozsáhlého projektu se stává dvanáctiletka amerického typu, do které se dosud zapsalo 174 žáků. Stavbu financovala arcidiecéze napůl s americkou vládou a jejím úřadem pro podporu menšin. Vzdělávací program, na jehož realizaci budou dohlížet čtyři američtí vyučující a třicetičlenný irácký učitelský sbor, byl schválen ministerstvem školství autonomní provincie Kurdistán. Byl by ojedinělý i ve většině evropských škol - vyučuje se v angličtině, druhým povinným jazykem je francouzština a volitelným buď kurdština či arabština; každý student má k dispozici osobní počítač.

V Erbilu se shromažďují křesťané, kteří emigrovali z jiných oblastí Iráku. Katolická škola a nemocnice pro ně vytváří množství pracovních míst a vytváří i přijatelné zaměstnanecké podmínky pro irácké ženy. I tradiční rodiny si mohou být jisty, že žena pracuje v bezpečném prostředí a postupně akceptují její aktivní roli ve společnosti, dodává Mons. Warda.

Apoštolský nuncius v Jordánsku a Iráku, Mons. Giorgio Lingua, ocenil kvalitu výuky a rychlost, s jakou nové školské zařízení vzniklo. Vzdělání jednotlivce nemá význam, pokud neslouží dobru společnosti, zdůraznil nuncius při inauguraci a vyjádřil přání, aby ze školních lavic vyšla nová irácká elita, formovaná křesťanskými hodnotami.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.