Nejde jen o poselství, ale o přijetí Krista

20.11.2011 

Benedikt XVI. při předávání exhortace, Benin

Páni kardinálové,
Vážení bratři a biskupské a kněžské službě,
Drazí bratři a sestry!

Touto slavnostní liturgickou bohoslužbou jsme poděkovali Pánu za dar druhého zvláštního zasedání biskupské synody pro Afriku, která se konala v říjnu 2009 na téma Církev v Africe ve službách smíření, spravedlnosti a pokoje: „Vy jste sůl země… vy jste světlo světa“(Mt 5,13-14). Děkuji všem synodálním otcům za jejich přínos k tomuto synodálnímu shromáždění. Moje vděčnost patří také generálnímu sekretáři biskupské synody, mons. Nikolovi Eterovičovi, za odvedenou práci a jeho úvodní slova.

Po včerejším podpisu mohu dnes s potěšením předat posynodální apoštolskou exhortaci Africae munus všem místním církvím prostřednictvím vás, předsedů národních i regionálních biskupských konferencí Afriky a předsedům synod katolických církví východního obřadu. Po přijetí tohoto dokumentu započne na místních úrovních etapa asimilace a aplikace teologických, eklesiologických, duchovních a pastoračních ukazatelů obsažených v této exhortaci. To má za cíl prosadit, povzbudit a upevnit různé již existující místní iniciativy katolické církve v Africe a inspirovat další.

Jednou z prvních misií církve je zvěst Ježíše Krista a jeho evangelia ad gentes, totiž evangelizace těch, kteří jsou tím či oním způsobem církvi vzdáleni. Rád bych, aby vás tato exhortace provázela při hlásání Ježíšovy dobré zvěsti v Africe. Není to jenom poselství či slovo. Je to především otevřenost a přijetí Osoby, Ježíše Krista, vtěleného Slova. On má slova života věčného (srov. Jan 6,68)! Všichni křesťané jsou podle Kristova příkladu povoláni předávat Otcovo milosrdenství a světlo Ducha svatého. Evangelizace předpokládá a obsahuje také smíření a prosazování pokoje a spravedlnosti.

Drahá církvi v Africe, buď stále více solí země, této země, kterou požehnal Ježíš Kristus svou přítomností, když zde nalezl útočiště! Buď solí africké země, požehnané krví mnoha mučedníků, mužů, žen a dětí, kteří dosvědčili křesťanskou víru nejvyšším darem vlastního života. Buď světlem světa, světlem Afriky, jež je často zkoušena a hledá cestu pokoje a spravedlnosti pro všechny své obyvatele. Tvým světlem je Ježíš Kristus, „Světlo světa“ (Jan 8,12). Bůh ti žehnej, Afriko!

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.