Dílo afrického umělce El Anatsui na jevišti při koncertu v Cotonou

17.11.2011 

Na výstavě šedesáti umělců k papežovu diamantovému jubileu kněžského svěcení v předsálí vatikánské auly Pavla XI. (4.7.2011-4.9.2011) mohli návštěvníci shlédnout pouze jediný exponát afrického umění. Pocházel od ghanského umělce Brahima El Anatsui (nar. 1944), který žije a tvoří v Nigérii.

Africký umělec Svatému otci věnoval novodobý goblén, utkaný z odpadových materiálů – hliníku a lahvových zátek, pospojovaných tenkým měděným vláknem. Panel nazvaný Then, the Flashes of Spirit o rozměrech 3x3 metry byl po skončení výstavy instalován v galerii moderního umění Vatikánských muzeí.

Svatý otec souhlasil s vystavením díla během koncertu v Cotonou - bude tak symbolizovat sepětí afrického umění s papežovou misí. Na požadavek zapůjčení díla vstřícně reagovalo ředitelství Vatikánských muzeí, které promptně připravilo goblén k převozu papežským speciálem do Beninu. Papežská rada pro kulturu jménem kard. Ravasiho informovala autora o vystavení díla v Cotonou.

Brahim El Anastui patří k nejvýznamnějším africkým moderním umělcům. Jeho goblény se inspirují bohatstvím ghanských tkanin kente, které jsou tkány z hedvábných pruhů a sloužily původně pouze k výrobě posvátných oděvů. Cenné látky kombinuje s odpadovým materiálem – lahvovými hrdly, hliníkovými plechovkami, či zátkami, nebo s přírodními surovinami – dřevem, či hlínou. Upozorňuje tak jednak na vztah Afričanů k přírodě, jednak na trvající sociální rozdíly na kontinentě. El Anastui vystavoval v soukromých i státních galeriích po celém světě – od Ósaky přes Barcelonu až po Spojené státy americké. Rozsáhlou retrospektivu mu věnovalo před dvěma lety kanadské Royal Ontario Museum. Ghanský umělec se dvakrát účastnil benátského bienále (1990, 2007). Při této příležitosti bylo jedním z jeho goblénů pokryto gotické průčelí benátského Paláce Fortuny, který dnes slouží jako výstavní prostory.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.