Kardinál Koch na ekumenické konferenci v Bělorusku

14.11.2011 

Na ekumenickou návštěvu do Běloruska zamířil předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů. Kardinál Kurt Koch se v Minsku účastní třídenní katolicko-pravoslavné konference věnované etickým hodnotám křesťanství a jejich roli v sociálním životě Evropy. Setkání se účastní představitelé evropských pravoslavných církví, včetně moskevského patriarchátu. Spoluorganizátor akce, minsko-mohylevský metropolita, arcibiskup Tadeusz Kondruszewicz k tomu pro vatikánský rozhlas uvedl:

„Sama skutečnost, že tato konference probíhá v Bělorusku, je velkým úspěchem ekumenismu. Jan Pavel II. říkával, že Evropa má dýchat oběma plícemi. Myslím, že tato konference na ně ukazuje: katolická církev a církev pravoslavná. Obě jejich katedrály stojí na stejné ulici, jen každá na jiné straně. Nejlépe je to vidět, když na stejný den připadnou Velikonoce nebo Květná neděle. Pak je tu jedna veliká slavnost. Setkání bylo připraveno společným úsilím a ukazuje, že si navzájem pomáháme.“

Při včerejší eucharistické slavnosti v katolické katedrále kard. Koch věnoval homilii otázce Boží spravedlnosti. Mluvil o světě, ve kterém lidé upírají Bohu právo na poslední soud a žijí tak, jako by dostačovala spravedlnost pouze lidská. Tato vize je ale tragickým lidským omylem a často vede ke zlu, v němž kati triumfují nad oběťmi svých zločinů. Obraz Boha Otce, jak jej hlásal Ježíš, je ale nesmírně útěšný pro ty, kdo očekávají Boží spravedlnost, pokračoval kard. Koch. Ukazuje totiž Boha, kterému zlo není lhostejné, odporuje mu a vyměřuje mu spravedlivý trest. Křesťanská víra ukazuje Boha, který soudí ne proto, aby člověka pokořil, nýbrž představuje jej jako garanta Božské nelhostejnosti, řekl v Minsku předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.