Největší katolický kostel v Pákistánu

12.11.2011 

V největším pákistánském městě a ekonomickém centru země byl 9. listopadu vysvěcen nový kostel sv. Petra, který se stává největší katolickou bohoslužebnou budovou. “Je to znamení naší rostoucí víry”, zdůraznil mons. Evarist Pinto, arcibiskup Karáčí, během slavnostní liturgie, při které koncelebrovalo 37 kněží. Apoštolský nuncius Edgar Pena Parra budovu nového kostela vysvětil a přečetl poselství Sv. Otce.

Třináctimilionové Karáčí je správním sídlem druhé nejlidnatější pákistánské provincie Sindh a v tomto roce se opakovaně stalo dějištěm násilných střetů, motivovaných etnicky, nábožensky i politicky. Mons. Pinto proto věřící vyzval, aby církvi sloužili s větší zodpovědností. Stavba nového kostela je výzvou pro pákistánské katolíky, kterých v zemi žije asi milion, tj. zhruba jedno procento z celkového počtu obyvatel, řekl karáčský arcibiskup.

Po skončení mše svaté apoštolský nuncius v Pákistánu vysvětil kapli stálé adorace. Tato prosklenná místnost v jednom rohu kostela bude dnem i nocí přístupná k eucharistické adoraci. Obdobnou možnost nepřetržité čtyřiadvacetihodinové modlitby chtějí zavést všechny kostely v zemi, zdůraznil farář O. Mario Rodrigues.

Kostel sv. Petra vznikl za pouhých jedenáct měsíců stavebních pracích a může pojmout až pět tisíc věřících – předčil tak karáčskou katedrálu sv. Patrika se dvěma tisíci místy k sezení. Budova zaujímá plochu téměř tisíce devíti set metrů čtverečních a vypíná se do čtyřiadvacetimetrové výšky. Stavba byla financována z více zdrojů, mj. díky Papežským misijním dílům, Italské biskupské konferenci a německé diecézi Rottenburg-Stuttgart.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.