Útok islámských fanatiků komentuje nigerijský biskup Kaigama

7.11.2011 

Na konec násilí v Nigérii apeloval včera Benedikt XVI. K sérii útoků na mešity, kostely a policejní stanice, při nichž zahynulo nejméně 150 lidí a stovky byly zraněny, se přihlásila islámská sekta Boko Haram, která usiluje o zavedení práva šariátu v celé Nigérii.

Útoky otřásly Nigérií už v pátek, před oslavou muslimského svátku oběti Id-al-Adha, připomínajícího Abrahámovu oběť a jeho bezpodmínečnou poslušnost Bohu. Islámisté nastražili nálože na mnoha místech města Damatur a v jeho okolí. Některé objekty přímo ostřelovali z automatických zbraní. Podle svědků zavládlo v ulicích skutečné peklo. Bilance obětí pravděpodobně poroste, protože mnoho raněných je v těžkém stavu. Mluvčí sekty navíc pohrozil, že připraveny jsou ještě další útoky.

Pozorovatelé zdůrazňují, že páteční útoky byly dosud nejtroufalejší a nejlépe koordinovanou akcí sekty Boko Haram. Její název znamená „západní způsob výchovy je rouhání“ a jejím členům se lidově říká „afričtí talibani“. Své adepty rekrutuje nejčastěji mezi nejchudší mládeží. Politika sekty je jednoduchá: od modlitby se přechází přímo do jídelny, což při všeobecném nedostatku výživy hraje významnou roli pro stabilitu členské základny.
Letos v srpnu se Boko Haram přihlásila k sebevražednému útoku na sídlo Osn v hlavním městě Nigérie, při němž zahynulo 24 osob a 116 bylo zraněno. Sektu založil v roce 2002 šejk Mohammed Yusuf s cílem bojovat proti jinému než islámskému vzdělávacímu systému v Nigérii.

Z Nigerie komentuje situaci pro Vatikánský rozhlas arcibiskup Ignatius Ayau Kaigama:

Jde o skupinu fanatiků, kterou bych označil za antisociální hnutí. Samotní muslimové jej pokládají za kriminální skupinu. Jejich požadavky jsou absurdní. Útočí bezhlavě a zabíjejí křesťany i muslimy ve snaze zničit jakýkoli typ fungujícího řádu. Nigerijská vláda bude muset tuto situaci rázně vyřešit a tuto skupinu fanatiků vykořenit. Je třeba jít k jádru problému, protože tyto útoky nejsou novinkou a mohly by se opakovat. Nevěřím, že v tomto případě poslouží dialog, protože oni útočí, aby zabíjeli. Tady je zapotřebí, aby jednoduše začal platit zákon.

Je pravda, že útoky provedla především zmanipulovaná mládež?

To mohu dosvědčit, protože skupina křesťanských i muslimských chlapců přišla minulý týden do mého úřadu a řekli mi, že byli zmanipulováni k rozsévání násilí a chtějí s tím skoncovat. Svěřili se mi s tím, že je přesvědčili a najali dospělí, politici i fanatičtí náboženští vůdci, ale nyní chtějí z této spirály násilí vystoupit. Včera jsem se účastnil setkání muslimských a křesťanských představitelů s velitelem armády a došlo k jednomyslné dohodě o nastolení míru. Věřím proto, že po této vlně násilí, která přinesla tolik zmařených lidských životů a hmotných škod, existuje vůle vrátit se zpět a začít znovu. Je nezbytné, aby problémy byly řešeny u kořenů tohoto násilí. Mají totiž politickou, etnickou i náboženskou povahu. Věřím, že tato snaha bude opravdová a že spolu s apelem a modlitbami Svatého otce a zdejším nasazením dosáhneme míru, kterého máme zapotřebí.

Říká mons. Ignatius Ayau Kaigama, nigerijský arcibiskup z města Još.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.