Američtí biskupové u Svatého otce

4.11.2011 

Dnešním dnem byla zahájena kanonická návštěva „ad limina“ biskupů Spojených států amerických, která bude pokračovat po větší část příštího roku. Svatý otec bude americké biskupy přijímat ve skupinách po deseti – k pěti z patnácti skupin přitom pronese promluvu. Setkání s americkým episkopátem se stane příležitostí k analýze nelehkého vztahu katolické církve s Obamovou vládou. Rok 2012 je navíc pro Spojené státy americké klíčový kvůli listopadovým prezidentským volbám.

Američtí biskupové se v této souvislosti na věřící obracejí „příručkou pro voliče“, která nemá být návodem k volbě, nýbrž upozorněním na šest zásadních otázek, v nichž by se měli katolíci rozhodovat podle Boží pravdy. Dokument nazvaný „Formovat svědomí věřících občanů“ upozorňuje na problematiku potratů, náboženské svobody, tradičního manželství, reformy přistěhovalectví a na boj proti chudobě a válkám. Katolíci představují čtvrtinu amerických voličů – většina z nich se při posledních volbách postavila za současnou hlavu státu.

Benedikt XVI. dnes přijal první skupinu ze severovýchodního státu Massachusetts, kterou vede bostonský arcibiskup kard. Sean Patrick O'Malley, O.F.M.Cap. Kromě pomocných biskupů z bostonské arcidiecéze delegaci tvoří biskupové diecézí Burlington, Fall River, Portland, Springfield in Massachusetts a Worcester.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.