Irsko uzavírá své zastupitelství u Svatého stolce

4.11.2011 

„Svatý stolec bere na vědomí rozhodnutí Irské republiky o uzavření jejího římského velvyslanectví u Svatého stolce“, zdůraznil ředitel vatikánského tiskového střediska O. Federico Lombardi. „Každý stát, který navazuje vztahy se Svatým stolcem, se svobodně a na základě svých možností a zájmů rozhoduje o tom, zda jeho velvyslanec u Svatého stolce bude sídlit v Římě, či v jiné zemi. Důležité jsou diplomatické vztahy mezi Svatým stolcem a jednotlivými státy, které – v případě Irska – nejsou sporné“, zdůraznil vatikánský tiskový mluvčí.

Irský ministr zahraničí Eamon Gilmore vysvětlil včerejší krok své vlády jako úsporné opatření. Kromě Vatikánu uzavře země své diplomatické mise rovněž v Íránu a na Východním Timoru, což přinese do státní kasy jeden a čtvrt milionu euro. Gilmor prohlásil, že investice do velvyslanectví u Svatého stolce nebyly ekonomicky návratné. Silně katolické Irsko přitom zřídilo své zastoupení ve Vatikánu již v roce 1929 jako svou čtvrtou diplomatickou misi po Washingtonu, Londýnu a Společnosti národů, která byla předchůdkyní dnešní Organizace spojených národů.

Irský ministr zahraničí popřel, že by rozhodnutí vlády bylo motivováno ochladnutím diplomatických vztahů po skandálech sexuálního zneužívání v katolické církvi. „Naše diplomatické vztahy s Vatikánem budou pokračovat a jsou vysoce ceněné“, řekl Gilmore irské televizi RTÉ. Irsko rovněž neočekává, že by nyní Vatikán uzavřel svou nunciaturu v Dublinu. „Skutečnost, že jsme se rozhodli uzavřít naše vatikánské zastupitelství nutně neznamená, že zde nechceme apoštolského nuncia“, uvedl irský ministr zahraničí.

K otázce se vyslovil rovněž kardinál Séan Brady, arcibiskup Armaghu a irský primas. Rozhodnutí irské vlády jej „hluboce zklamalo“, neboť „se zdá, že bere velice malý ohled na důležitou roli Svatého stolce v mezinárodních vztazích a na staleté historické vazby irského národa ke Svatému stolci“. Kardinál Brady nicméně vyjádřil naději, že navzdory tomuto „politováníhodnému kroku“ bude moci spolupráce mezi Irskem a Svatým stolcem pokračovat na „základě společného úsilí o spravedlnost, mír, mezinárodní rozvoj a v zájmu o společné dobro“. Irský primas doufá, že vláda co nejdříve změní své rozhodnutí a opětovně dosadí do Vatikánu svého zástupce.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.