Apoštolský vikář severoarabského regionu k situaci křesťanů

3.11.2011 

„Islámský fundamentalismus se týká 5% muslimského obyvatelstva, avšak podmiňuje názory většiny. Vyvrací sociální požadavky „arabského jara“, ohrožuje přežití křesťanů v oblasti a v posledních letech zabránil jakémukoliv pokroku při nabývání náboženských práv pro křesťany v oblasti Perského zálivu, kteří se sem stěhují za prací“. V rozhovoru pro webové stránky Terrasanta. net, které provozuje italské nakladatelství františkánské kustodie ve Svaté zemi, se takto vyjádřil biskup Camillo Ballin, komboniánský misionář, a od května loňského roku apoštolský vikář rozsáhlého severoarabského regionu, který zahrnuje Saúdskou Arábii, Kuvajt, Katar a Bahrajn. V jeho písečné a ropné „diecézi“ žijí zhruba dva miliony katolíků – půldruhého milionu v Saúdské Arábii, kde nepožívají jakékoliv svobody kultu. „Křesťané se zde modlí ve svých domovech“, komentuje tento ožehavý problém italský biskup.

„Před třiceti lety fundamentalismus neexistoval“, říká Mons. Ballin, jenž od sedmdesátých let působil v Egyptě,Libanonu či Súdánu, „avšak od doby, kdy pozvedl hlas, pro křesťany v Perském zálivu nebylo učiněno vůbec nic“, dodává. Jediným krokem kupředu bylo otevření několika kostelů v Kataru před dvěma lety, včetně vysvěcení katedrály Panny Marie Růžencové. I to však doprovázely nesnáze a množství polemik. Až do té doby se místních 200 až 300 tisíc katolíků, kteří se sem přistěhovali převážně z Filipín a Indie, modlilo tajně po bytech. Titíž křesťané jsou nyní znepokojeni budoucností oblasti. Obávají se nestability a protestů „arabského jara“ se tudíž neúčastní.

Navzdory nepochybným obtížím jsou katolické komunity v oblasti Perského zálivu velmi živé. V Kuvajtu a Bahrajnu, kde je větší náboženská svoboda, zaplňuje sto tisíc katolíků farnosti pestrou směsí různých jazyků a obřadů. Jedná se převážně o přistěhovalce z Palestiny. Jejich komunita však není dostatečně početná, aby se prosadila jako lokální církev. „Křesťané postupně vymizí, ve smíšených manželstvích časem splynou s muslimskou většinou“, míní apoštolský vikář Mons. Ballin.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.