Benedikt XVI. na generální audienci o summitu G20

2.11.2011 

Po přítomném životě nenásleduje nicota, řekl Svatý otec dnes dopoledne při generální audienci poutníkům, kteří se shromáždili v aule Pavla VI. Benedikt XVI. věnoval svou katechezi okamžiku smrti a zesnulým, jejichž památku si dnes církev připomíná.

Drazí přátelé, slavnost Všech svatých a Památka všech věrných zemřelých nám jednoduše sdělují, že jenom ten, kdo připustí, že ve smrti dřímá velká naděje, může svůj život z naděje žít. Pokud redukujeme člověka výlučně do horizontální dimenze, na to, co lze vnímat empiricky, ztrácí život svůj hluboký smysl. Člověk má zapotřebí věčnost a každá jiná naděje je pro něho příliš prchavá, příliš omezená. Člověk je vysvětlitelný jedině existencí Lásky, která překonává každé osamění, včetně smrti, a přesahuje prostor i čas v jediném celku. Člověk je vysvětlitelný a nalézá svůj nejhlubší smysl, pouze existencí Boha. A my víme, že Bůh překonal svou vzdálenost a stal se bližním, vstoupil do našeho života a říká nám: «Já jsem vzkříšení a život. Kdo věří ve mne, i když umřel, bude žít a žádný, kdo žije a věří ve mne, neumře navěky» (Jan 11,25-26).

PLNÉ ZNĚNÍ katecheze Benedikta XVI. je ZDE

Po skončení generální audience vyzval Svatý otec účastníky summitu G20 ve francouzském Cannes, aby se zasadili o řešení mezinárodní hospodářské krize:

Ve dnech 3. a 4. listopadu – tedy zítra a pozítří – se v Cannes setkají hlavy států či předsedové vlád zemí G20, aby se zabývali zásadními otázkami globální ekonomiky. Rád bych, aby toto setkání napomohlo k překonání obtíží, které na světové úrovni brání autentickému lidskému a celistvému rozvoji.

Po společné modlitbě Otčenáš Benedikt XVI. všem přítomným poutníkům udělil své apoštolské požehnání. V šest hodin večer se Svatý otec odebral do krypty Svatopetrské baziliky k soukromé modlitbě nad hroby zesnulých papežů. Zítra dopoledne bude Svatý otec sloužit u hlavního oltáře Vatikánské baziliky zádušní mši svatou za biskupy a kardinály, kteří během tohoto roku odešli k nebeskému Otci.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.