Anglikánský primas pro Vatikánský rozhlas

29.10.2011 

Katolíci 18. století byli "talibani" své doby. Tak je lidé tenkrát vnímali – řekl Vatikánskému rozhlasu anglikánský primas, Rowan Williams, na ospravedlnění až do dnešních dnů platného zákona, podle něhož katolík nesmí být anglickým králem ani jeho manželkou. Britské společenství národů včera rozhodlo o částečné liberalizaci tohoto zákona. Britskému monarchovi bude dovoleno sezdat se s katolíkem, sám ale nadále nesmí být členem katolické církve, protože zůstává nejvyšší hlavou anglikánského společenství.

Změna iniciovaná premiérem Cameronem vyvolala smíšené pocity. Katolický primas Anglie a Walesu, arcibiskup Vincent Nichols přijal rozhodnutí s povděkem a dodal, že plně ctí roli státní, tedy anglikánské církve.. Oproti tomu skotský primas, Keith O´Brien vyjádřil naději, že jde o první krok k úplnému zrušení diskriminace katolíků v zákonu o nástupnictví trůnu. Podobného názoru je i skotský premiér, který prohlásil, že polovičaté zrušení diskriminace jej hluboce zklamalo. Jistě by bylo možné vytvořit odpovídající právní mechanismy, které by chránily status anglikánské církve aniž by bylo nutné zachovávat toto diskriminační právo – uvedl Alex Salmond. Primas anglikánského společenství poukazuje na konkrétní problémy, plynoucí z nové regulace. Na úplné zrušení diskriminace nedává arcibiskup Rowan Williams katolíkům větší šance:

Fakt, že monarcha může být sezdán s katolíkem není pro mě noční můrou. Skutečným problémem je výchova nástupce trůnu v anglikánském prostředí, vzhledem k tomu, že se stane nejvyšším představitelem anglikánské církve. Myslím, že je to třeba říci zcela jasně: dokud je monarcha hlavou naší církve, musí být anglikánsky vychován. Nemám dojem, že by postulát případného zbavení monarchy vedení anglikánské církve měl dnes dostatečnou podporu. Něco jiného je otázka manželství s katolíkem. Veřejné mínění tomu bylo nakloněno, protože to vyhlíží jako normální problém spravedlnosti a lidských práv. Postulát zbavení monarchy vedení anglikánské církve však nemá oporu ani ve veřejném mínění ani v politické vůli.

– řekl Vatikánskému rozhlasu canterburský arcibiskup Rowan Williams.

Spolu s otevřením možnosti stanout po boku hlavy Britského společenství národů pro katolíky se změny dotknou také pravidla primogenitury v britské monarchii. Napříště nebudou mít potomci mužského pohlaví v nástupnictví přednost před dívkami.

Konzervativní katoličtí komentátoři novou legislativu nevítají. „Cameron ve skutečnosti otevírá monarchii sekularizaci,“ píše P. Alexander Lucie-Smith v internetovém vydání Catholic Herald. Jistě ne proto, aby odstranil poslední právní diskvalifikace katolíků, tomu nic nenasvědčuje. Spíš se zdá, že jde o do značné míry bezvýznamné politické pózování, touhu vypadat moderně,“ dodává komentátor anglického katolického týdeníku.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.