Benedikt XVI. k biskupům Angoly

29.10.2011 

Evangelium je faktorem rozvoje, řekl Benedikt XVI. skupině devíti biskupů z Angoly a ostrova sv. Tomáše, kteří konají v těchto dnech svou kanonickou návštěvu v Římě. Papež také hovořil o potřebě překonat kmenovou rivalitu a čarodějnictví. „Nejde o to zvěstovat nějaké slovo útěchy, nýbrž průrazné slovo volající k obrácení a otvírající přístup k setkání s Pánem, skrze něž rozkvétá nové lidství,“ řekl papež s odvoláním na apoštolskou exhortaci Verbum Domini (č.93).

Ve snaze poukázat jasněji na radost a nadšení, které plynou ze setkání s Kristem, rozhodl jsem se vyhlásit Rok víry, aby mohla celá církev všem ukázat krásnější a věrohodnější tvář, jež je odleskem té Pánovy.

Křesťané, řekl na jiném místě Svatý otec, dýchají ducha své doby a jsou pod tlakem zvyklostí společnosti, ve které žijí. Křesťané Angoly a ostrova sv. Tomáše se potýkají se třemi úskalími, na nichž mnozí ztroskotávají:

Prvním je z nich je vztah mezi mužem a ženou, založený na společném soužití, ale nikoli na manželství, což protiřečí Božímu záměru. Nevelký počet katolických manželství v Angole a na ostrově sv. Tomáše svědčí o jakémsi „dluhu“, který tíží tamější rodinu, která je nezastupitelnou hodnotou společenské stability

Za druhé úskalí označil papež rozdělení srdce pokřtěných mezi křesťanské vyznání a africká přírodní náboženství. Uchylování se k praktikám, jež jsou neslučitelné s následováním Krista, má potom dramatické důsledky, jakými je vylučování ze společnosti a také vraždy dětí a starých osob, kteří jsou odsuzováni na základě falešných výroků čarodějnictví. Benedikt XVI. proto připomněl posvátnost lidského života ve všech jeho fázích a povzbudil biskupy, aby nadále pozvedali svůj hlas ve prospěch obětí těchto čarodějnických praktik.

Třetím úskalím jsou pozůstatky kmenové rivality, která uzamyká společnost a brání v pohybu lidem, kteří pocházejí z jiných regionů. V církvi, která je novou rodinou všech, kteří věří v Krista, není pro takovéto dělení místo. Svazky, jimiž jsou spojeni věřící, kteří mají účast na Těle a Krvi Páně v eucharistii, jsou mocnější než svazky naši pozemských rodin a vašich kmenů.

Řekl dnes Benedikt XVI. biskupům Angoly a ostrova Sv. Tomáše v rámci jejich návštěvy ad limina. V závěru své promluvy zmínil také svou blížící se cestu do Afriky.
Ve dnech 18.-20. listopadu navštíví Benedikt XVI. Benin, kde zveřejní a předá biskupům Afriky apoštolskou exhortaci vzešlou z biskupské synody o Africe, která se konala před dvěma roky ve Vatikánu.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.