Pohřeb zavražděného misionáře

24.10.2011 

Zádušní mše za O. Fausta Tentoria, misionáře Papežského institutu zahraničních misií (Pime) zavražděného minulý týden na Filipínách, se bude slavit v úterý 25. října (v 19 hod.) v bazilice Santa Maria degli Angeli na Piazza della Repubblica v Římě. Téhož dne proběhnou pohřební obřady v Kidapawan na Filipínách. Před římskou eucharistií pronese svědectví o životě zavražděného kněze O. Luciano Benedetti, jeho dlouholetý spolupracovník, který v roce 1998 prožil tři měsíce jako zajatec skupiny muslimských povstalců.

Devětapadesátiletý Fausto Tentorio strávil na Filipínách 32 let. Zavražděn byl 17. října po skončení ranní mše svaté neznámým pachatelem ve chvíli, kdy se připravoval odcestovat na setkání s kněžími diecéze Kidapawan. Motivy vraždy nejsou známy. Mnozí se nicméně domnívají, že byl zabit kvůli své angažovanosti mezi domorodci z Mindanaa. P. Tentorio žil mnoho let mezi těmito kmeny a kromě evangelizace se zasazoval také za práva těchto často okrádaných a marginalizovaných skupin.

P. Fausto Tentorio je třetím misionářem Papežského institutu zahraničních misií zavražděným na ostrově Mindanao. V roce 1985 v téže diecézi soukromá ozbrojená garda zavraždila O. Tullia Favaliho. V roce 1992 byl v Zamboanga zabit P. Salvatore Carzeddda, angažovaný v dialogu s muslimy. Šťastněji dopadl případ P. Giancarla Bossiho, který byl v roce 2007 unesen bojovníky islámské fronty osvobození a po dvou měsících propuštěn, podobně jako předtím již zmíněný P. Benedetti.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.