Orchestr Bavorské státní opery věnoval koncert Benediktu XVI.

22.10.2011 

Orchestr Bavorské státní opery věnoval Benediktu XVI. dnešní podvečerní koncert z díla Antona Brucknera (1824-1896). Pod taktovkou amerického dirigenta Kenta Nagana se kromě mnichovského orchestru představili sólisté Eri Nakamura (soprán), Okka von der Damerau (alt), Kevin Conners (tenor) a Steven Humes (bas) a sboristé Audi Jugendchorakademie, řízené Martinem Steidlerem. Na programu koncertu v aule Pavla VI. bylo Brucknerovo Te Deum a jeho poslední, devátá – a nedokončená – symfonie d-moll. Rakouský skladatel toto dílo koncipoval jako završení své hudební kariéry a zřejmě i životní pouti. Někteří muzikologové se domnívají, že poslední čtvrtá věta nedokončeného díla chybí záměrně, neboť třetí věta deváté symfonie je skladatelovým trýznivým rozloučením se světem. Anton Bruckner věnoval předchozí osmou symfonii svému pozemskému mecenáši, císaři Františku Josefovi I.; jeho poslední zralé dílo naproti tomu nese dedikaci “dem lieben Gott” – “milému Bohu”.

Svatý otec ve svém poděkování umělcům v závěru koncertu poukázal na základní aspekt Brucknerova symfonického i sakrálního díla, jímž je prostá, pevná a upřímná víra. Uchoval si ji po celý život a dovedla jej k přání být pochován pod varhanami v bazilice hornorakouského opatství Sankt Florian, zdůraznil Benedikt XVI. a připomněl slova významného německého dirigenta Bruna Waltera, podle kterých “Mahler Boha stále hledal, avšak Bruckner jej nalezl”. Syntézou skladatelovy víry je poslední věta jeho deváté symfonie jakož i závěrečná dvojitá fuga v Te Deum: “In te Domine speravi: non confundar in aeternum”. Vyzývá nás k úvaze o věčném životě a ještě intenzivnějšímu prožívání přítomnosti, vnášejíce do ní trochu světla, naděje a lásky, uzavřel Svatý otec.

Jistě není náhodou, že téměř současně s koncertem ve vatikánské aule Pavla VI. Římem zněla “Symfonie tisíců” zmíněného rakouského skladatele Gustava Mahlera. Monumentální dílo otevřelo symfonickou sezónu italské nejprestižnější hudební instituce – Národní akademie Sv. Cecílie (Accademia Nazionale Santa Cecilia).

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.