Benedikt XVI. se setkal s vojenskými ordináři 80 zemí

22.10.2011 

„Také vojáci jsou povoláni realizovat přikázání lásky k Bohu a bližnímu“, zdůraznil Benedikt XVI. v promluvě k účastníkům mezinárodního setkání vojenských ordinářů, tedy biskupů a kněží, kteří se věnují pastoraci příslušníků státních ozbrojených složek. Sjelo si jich 80 a připomněli si 25. výročí vydání apoštolské konstituce Jana Pavla II. Spirituali militum curae, která definuje tento druh pastorační služby.

„Náboženská dimenze nabývá zvláštního významu také v životě vojáka“, řekl Benedikt XVI. A zárukou toho je právě duchovní služba určená mužům i ženám, kteří působí v ozbrojených složkách.

Jde o formaci křesťanů, kteří mají hlubokou víru, s přesvědčením ji praktikují a jsou autentickými svědky Krista ve svém prostředí.

Papež zdůraznil, že je nezbytné, aby ordináři a kaplani vnímali odpovědnost za zvěstování evangelia a vysluhování svátostí všude, kde jsou vojáci a jejich rodiny.

Vojenský život křesťana musí být kladen do souvislosti s prvním a největším přikázáním lásky k Bohu a bližnímu, protože křesťanský voják je povolán uskutečňovat jeho syntézu, díky níž může být také vojákem z lásky, naplňováním ministerium pacis inter arma, tedy mírové služby.

Svatý otec v této souvislosti zmínil vojáky, kteří plní humanitární službu pomocí v přírodních pohromách nebo mezi utečenci, když „dávají těm nejslabším k dispozici svoji odvahu a kompetenci“.

Mám na mysli také charitativní službu vojáků, kteří se věnují zneškodňování min, anebo přebývají v riskantním a nebezpečném dějišti bojů, jakož i vojáky, kteří v rámci mírových misí střeží města a území, aby se jiní bratři nezabíjeli mezi sebou.

Jsou mnozí vojáci, řekl dále papež, kteří „chtějí prosazovat mír a jako praví Kristovi učedníci se snaží sloužit svému národu a prosazovat základní lidská práva všech.

Evangelizace ve vojenském prostředí vyžaduje vysokou míru odpovědnosti, aby také v tomto prostředí zněla stále nová, přesvědčivá a radostná zvěst Ježíše Krista, jediná naděje života a pokoje pro celé lidstvo.

Řekl mimo jiné Benedikt XVI. na setkání s vojenskými ordináři z osmdesáti zemí.

U ozbrojených složek České republiky působí 25 duchovních, včetně (14) katolických. Dalších 12 vojenských kaplanů je v záloze, (9 katolických). Hlavní kaplan armády ČR je nyní plk. Jan Kozler z Církve československé husitské. Poradcem ministra obrany pro duchovní službu je mons. Tomáš Holub.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.