Diplomacie Svatého stolce se zakládá na rozumu a přirozeném právu

21.10.2011 

Lidská práva, svoboda náboženství a vyjádření, mezináboženský dialog, snaha o zrušení trestu smrti – to jsou styčné body, na něž zastává stejný názor Svatý stolec i nizozemská vláda, uvedl dnes dopoledne při předání svých pověřovacích listin nový velvyslanec Nizozemska u Svatého stolce, Joseph Weterings. Trvalý otevřený dialog o etických a morálních otázkách pak může vytvářet prostor pro vzájemné respektování odlišných stanovisek, dodal. Svatý otec ve své odpovědi přivítal úsilí nizozemské vlády a podporu svobody vyznání, která je v současné době vystavena značným rizikům.

Není ohrožena pouze právními omezeními v některých částech světa, nýbrž protináboženskou mentalitou mnohých společenských celků, včetně těch, kde je náboženská svoboda zaručena právem.

Bilaterální vztahy mezi Svatým stolcem a jednotlivými státními celky jsou zřetelně jiné povahy, než vztahy dvou států, pokračoval Svatý otec. Morální stanoviska Svatého stolce nejsou ovlivněna politickými či ekonomickými zájmy a nepodléhají volbám politických stran, nýbrž vyplývají ze základů křesťanské víry. Právní stát se z hlediska křesťanství zakládá na rozumu a přirozenosti, jak bylo nedávno připomenuto v promluvě k německému parlamentu (22.9.2011), tedy na univerzálně aplikovatelných principech, zdůraznil Svatý otec.

Církev vystupuje jako hlas němých a hájí práva bezbranných, včetně chudých, nemocných, nenarozených a starých lidí, či menšin, které jsou vystaveny nespravedlivé diskriminaci. Církev se vždy snaží o podporu přirozeného práva a toto úsilí je jejím právem a povinností. Církev s pokorou uznává, že její vlastní členové vždy nežijí podle vysokých morálních zásad, které předkládá, nemůže však polevit v naléhání na celé lidstvo, včetně svých vlastních členů, aby jednali v souladu se spravedlností a pravým rozumem a aby odporovali čemukoliv, co je s nimi v rozporu,

řekl Benedikt XVI. novému nizozemskému velvyslanci a vyjádřil naději, že jeho vlast a Svatý stolec budou moci na těchto základech sdílet mnohé oblasti společného zájmu. V závěru svého proslovu Svatý otec přivítal kroky nizozemské vlády, vedoucí k omezení prostituce a užívání drog v zemi.

Vaše země dlouhodobě prosazovala svobodu jednotlivců na vlastní volbu. Tato volba nicméně škodí těmto lidem nebo jejich okolí, a proto je třeba od ní odrazovat ve prospěch jedince i společnosti jako celku. Katolická sociální nauka přikládá velký význam obecnému dobru i celkovému dobru jednotlivce a jejím zájmem je vždy rozlišovat, zda předkládaná práva nejsou v rozporu s principy přirozeného práva,

rozloučil se Benedikt XVI. s nizozemským velvyslancem a požehnal mu.
Joseph Wetering je zkušeným diplomatem, který královnu Beatrix zastupoval na misích v Evropě, Africe, Latinské Americe a ve Spojených státech amerických. Kromě své mateřštiny ovládá dalších pět jazyků.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.