Kardinál Zen zahájil hladovku za katolické školy

20.10.2011 

Hladovku na obranu katolických škol v Hongkongu zahájil kard. Joseph Zen Ze-kiun, SDB. Osmdesátiletý čínský biskup bude po tři dny pít pouze vodu a přijímat svaté přijímání.

Emeritní ordinář Hongkongu nesouhlasí se zestátněním škol vedených církví na území tohoto čínského zvláštního administrativního regionu. Katolická strana prohrála dlouholetou soudní při na obranu autonomie svých škol. Na základě posledního rozhodnutí odvolacího soudu musí přijmout do učitelských sborů osoby dosazení komunistickou vládou.

Na včerejší tiskové konferenci kard. Zen uvedl, že jde o rozhodnutí vůči katolickému školství nespravedlivé, které může ohrozit jeho další existenci. Přitom – jak dodal - jde o nejlépe hodnocené školy v této oblasti světa.

Na konferenci se vrátila také otázka dotací, které kard. Zen obdržel od místního mediálního magnáta, který konvertoval ke křesťanství. Podle emeritního hongkongského biskupa byly určeny na stipendia katolických studentů, pomoc biskupům v kontinentální Číně, charitativní podporu pro diecéze zasažené živelnými pohromami a na překlady církevních dokumentů do čínštiny. Na adresu těch, kdo dotaci považovali za úplatek, vzkázal, že nadále užívá svůj starý automobil, ba že nezaměstnává ani řidiče, protože stále ještě sedá za volant sám.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.