Evropa země nezaslíbená?

20.10.2011 

V italském sídle Jezuitské služby uprchlíkům (Jesuit Refugee Service) byl včera za účastí osobností italského politického, kulturního i náboženského života představen sborník “Terre senza promesse” – “Země nezaslíbená”. Kniha shrnuje osudy uprchlíků, kteří se po svých traumatických zkušenostech usadili v Itálii.

Předseda Papežské rady pro pastoraci migrantů a lidí mimo domov, Mons. Antonio Maria Veglió hovořil ve svém příspěvku u uprchlících jako barometru současné politické situace ve světě. Připomněl, že žadatelé o azyl nejsou pouhými statistickými čísly, nýbrž se za nimi skrývají mnohdy pohnuté lidské osudy.

Ochota k přijetí migrantů je vlastní křesťanské tradici, zdůraznil Mons. Veglió, a je rozpoznávacím znakem církve. Křesťanská reakce na fenomén lidské mobility spočívá v soucitu a rovnoprávném nakládání s lidskými bytostmi, jakož i uznáním jejich hodnoty a důstojnosti.

Jak napsal Benedikt XVI., rozměr lidství je podstatnou měrou určen vztahem k utrpení a trpícím –a to platí jak pro jednotlivce, tak pro společnost, pokračoval Mons. Veglió. Pouze zpochybníme-li vlastní mentalitu, rozpoznáme skrytá zranění lidí, kteří se snaží přežívat na ulicích našich velkoměst.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.