Návštěva kardinála Ignace Moussa I Daouda ve Svaté zemi

15.4.2004 

V úterý 13. dubna přijel do Jeruzaléma na oficiální návštěvu kard. Ignace Moussa I Daoud, Antiošský emeritní Patriarcha syrských katolíků a prefekt Kongregace Východních církví. Místní církevní zdroje komentovaly: ?V tak těžkém období pro katolickou církev zde ve Svaté zemi, návštěva osobnosti zastupující Svatý stolec je velice vítaná: je znamením péče a povzbuzení?.

Návštěva kard. Mousse I Daouda potrvá do 19. dubna a bude probíhat podle přísného protokolu předepsaného právním řízením ?status quo?, zavedeného již za vlády otomanů. Kardinál začal svoji cestu z Jeruzaléma do Betléma, kdy slavnostně vstoupil do Basiliky Narození, kde byl přijat a doprovázen řeholníky františkány Kustodie Svaté země, kterým bylo dáno do péče toto poutní místo katolickou církví. V Basilice Narození byl kardinál přivítán palestinským lidem a představiteli dalších křesťanských vyznání a řecké i arménské pravoslavné církve. Podle plánu, večer Patriarcha slavnostně vstoupil do Basiliky sv. hrobu v Jeruzalémě, pokaždé byl přijat a doprovázen františkány, jež mají v péči toto vyjímečné křesťanské poutní místo již od r. 1342.

Během svého pobytu ve Svaté zemi se kardinál Daoud setká s latinským Patriarchou Jeruzaléma, františkánským Kustodem Svaté země a s představiteli Východní katolické církve. Je naplánována také zdvořilostní návštěva Patriarchů řecké a arménské pravoslavné církve.

Přeložila Marta Kratochvílová

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.