Církev dává kořeny i křídla

20.10.2011 

Svatý otec včera večer slavnostně otevřel “Domus Australia”, nové římské centrum pro poutníky z Austrálie, Nového Zélandu a Oceánie. Inaugurace se účastnili australští biskupové, kteří nyní pobývají v Římě u příležitosti kanonické návštěvy ad limina v čele s arcibiskupem Sydney, kard. Georgem Pellem, australský velvyslanec u Svatého stolce Tim Fischer, zástupci římské kurie a australští věřící. O hudební doprovod se postaral katedrální sbor ze Sydney.

Svatý otec ve své promluvě připomněl první australskou světici, Mary MacKillopovou, která byla kanonizována právě před rokem, a vyjádřil naději, že její život bude inspirovat další věřící tohoto kontinentu. Zdůraznil, že dlouhá církevní tradice poutí nám má připomínat, že naším konečným cílem je “vlast v nebi” (Flp 3,20), má zaměřovat naši mysl na povolání ke svatosti a posilovat nás na cestě.

Generace poutníků přicházely do Říma k hrobům svatých apoštolů Petra a Pavla, aby posílily kořeny své víry. (...) Víme, že kořeny jsou životodárným pramenem, avšak je to pouze jeden aspekt. Podle výroku, přikládaného velkému básníku mé vlasti, Johannu Wolfgangovi von Goethe, by děti od svých rodičů měly dostávat dvě věci – kořeny a křídla. Od naší svaté Matky církve dostáváme obojí – kořeny i křídla – víru apoštolů, předávanou z generace na generaci, a milost Ducha svatého, vyjadřovanou především ve svátostech,

řekl Benedikt XVI.

Stavba australského poutního domu byla zahájena v roce 2008. Srdcem nového centra je restaurovaná kaple, zasvěcené sv. Petrovi Chanelovi (1803-1841), jenž je prvním mučedníkem a patronem Oceánie. Denně zde bude sloužena mše sv. v angličtině. Příchozím bude rovněž k dispozici informační středisko s dokumentací, týkající se dějin katolické církve a římských památek.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.