Benedikt XVI.: Brát si k srdci památku Božích dobrodiní

19.10.2011 

Přibližně 30 tisíc věřících přišlo dnes dopoledne na náměstí sv. Petra, aby si vyslechli pravidelnou katechezi Benedikta XVI. Nechyběli mezi nimi ani poutníci z České republiky, které v závěru generální audience Svatý otec oslovil v naší mateřštině. Tématem dnešní papežovy katecheze byl opět jeden z biblických Žalmů, o němž v samotné závěru Benedikt XVI. řekl

Drazí bratři a sestry, chvalořeč 136. Žalmu nám umožnila projít nejdůležitější etapy dějin spásy až k velikonočnímu tajemství, ve kterém vrcholí spásné Boží skutky. Chvalme tedy s radostným uznáním věrného Stvořitele, Spasitele a Otce, který »tak miloval svět, že dal svého jednorozeného Syna, aby žádný, kdo v něho věří, nezahynul, ale měl život věčný« (Jan 3,16). V plnosti časů se Boží Syn stal člověkem, aby každému z nás dal život, spásu. A dává se jako chléb v eucharistickém tajemství, když s námi uzavírá smlouvu, jež z nás činí děti. Tak daleko jde milosrdná dobrota Boží a vznešenost jeho »milosrdenství, které trvá na věky«.

Chci proto skončit tuto katechezi slovy, která napsal svatý Jan ve svém prvním listu a která bychom měli mít při modlitbě na paměti: „Hleďte, jak velikou lásku nám Otec projevil, že se nejen smíme nazývat Božími dětmi, ale že jimi také jsme“ (1 Jan 3,1).

PLNÉ ZNĚNÍ katecheze Benedikta XVI. je ZDE

Poutníky z České republiky pak Benedikt XVI. oslovil:

Srdečně zdravím české poutníky, zvláště věřící z diecéze České Budějovice, biskupa Mons. Jiřího Paďoura, delegaci Jihočeského kraje a skupinu z Nikolčic a Šitbořic.
Drazí přátelé, modlím se za vás a vaše rodiny a všem vám žehnám.
Chvála Kristu!

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.