Benedikt XVI.: Globalizace nás sbližuje, avšak nečiní z nás bratry

17.10.2011 

Upozornit veřejné mínění na drama podvýživy je cílem Světového dne výživy, který letos již potřicáté vyhlásila Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO). Světový den výživy pod názvem “Ceny potravin – od krize ke stabilitě” připadal na včerejšek, avšak shromáždění v římském sídle FAO se konalo dnes dopoledne. Mons. Luigi Travaglino, stálý vatikánský pozorovatel u této organizace, dnes jejímu řediteli Jacquesovi Dioufovi předal poselství Svatého otce.

“Svoboda od jha hladu je prvním a konkrétním projevem práva na život. Ačkoliv bývá slavnostně vyhlašována, často zůstává velmi vzdálena od účinné realizace”, tvrdí Benedikt XVI. a připomíná, že “zásobení potravinami je stále více ovlivňováno kolísáním cen a prudkými klimatickými změnami. Lidé odcházejí ze zemědělských oblastí, snižuje se výroba potravin a tím jejich zásoby”, pokračuje Svatý otec a připomíná, že obchod s potravinami je vystaven spekulativním manévrům.

“Navzdory globalizaci existuje výrazný předěl mezi těmi, kterým se nedostává každodenní výživa, a těmi, kteří disponují značnými zásobami potravin, užívají je k jiným účelům, či je dokonce ničí. To jen potvrzuje, že globalizace nás sbližuje, avšak nečiní z nás bratry” (viz Caritas in Veritate, 19),

píše Svatý otec a apeluje na soucit a lidskost, doprovázené solidaritou a smyslem pro spravedlnost.

Papež vyzývá k neodkladné pomoci hladovějícím; žádá však, aby “se mezinárodní aktivity neomezovaly na pouhou reakci při krizových situacích”. Vybízí k investicím do zemědělství a zajištění nutných potravinových zdrojů pro celé lidstvo.

“Je tedy nutné zaujmout zodpovědný vnitřní postoj, vedoucí k jinému způsobu života, vyznačujícímu se nutnou střídmostí chování a spotřeby. Pouze takto prospějeme budoucím generacím”, uvádí Benedikt XVI. v poselství k 30. Světovému dni výživy.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.