Zájem o Ratzingerovo dílo na knižním veletrhu

15.10.2011 

Stánek vatikánského nakladatelství a knihkupectví LEV (Libreria editrice Vaticana) na 63. ročníku Frankfurtského knižního veletrhu je magnetem pro četné zájemce z řad čtenářů i nakladatelů, píše korespondentka deníku L´Osservatore Romano Marta Lago (14.10.2011).

Ředitel nakladatelství, Otec Giuseppe Costa, před zahájením veletrhu jednal s 81 nakladateli, kteří mají zájem o autorská práva na dílo Benedikta XVI. Další nakladatelé však docházejí přímo do stánku, který je ztvárněn jako historická knihovna a na svých osmdesáti čtverečních metrech představuje na sto padesát publikací. Vatikánské nakladatelství, vysvětluje jeho ředitel, není vybaveno k pokrytí všech jazykových edic Ratzingerova díla. Navazuje proto vztahy s lokálními nakladateli, avšak vyhrazuje si právo konečné supervize. Nechceme slevovat z naší kvality, zdůrazňuje Otec Costa.

Každá apoštolská cesta navíc znásobuje poptávku po papežově knižní produkci. Mnozí nakladatelé chtějí vydat jeho projevy z návštěvy Německa a nakladatelství Herder připravuje soubornou publikaci o této cestě.

Vatikánské nakladatelství navzdory krizi, která postihla také svět tištěného papíru, letos fakturovalo o 27 procent více než v předešlém roce. Snažíme se o nový mainstream, říká vatikánskému listu Otec Giuseppe Costa. Usilujeme o to, aby naše publikace předávaly hodnoty, ctnosti a informace; záleží nám na kvalitě knihy bez ohledu na peníze. Veletrhu se účastníme již počtyřicáté. Stává se příležitostí k tomu, abychom tento záměr dali najevo a aby si katolického editorství návštěvníci všimli, dodává ředitel Vatikánského nakladatelství a knihkupectví.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.