Cílem veřejné správy je služba občanům

14.10.2011 

Svatý otec dnes dopoledne přijal asi stočlennou delegaci italských státních úředníků, pracujících v provinciích, vedenou italským ministrem vnitra Robertem Maronim. Setkání italských prefektů s Petrovým nástupcem je protokolární událostí, opakující se při každém novém pontifikátu. Letošní audience proběhla v kontextu oslav stopadesátiletého výročí sjednocení Itálie.

Svatý otec ve své promluvě připomněl zakořeněnost italského národa v tradici křesťanské víry, historickou roli katolické církve i její dnešní poslání. Církev si přeje ve spolupráci s institucionálními subjekty a jejich územními zastoupeními vytvářet pevnou morální platformu, na níž by bylo možné založit soužití podle lidských měřítek.

Benedikt XVI. prefektům připomněl, že cílem veřejné správy na jakékoliv úrovni je služba občanům. Role státních zaměstnanců tudíž není neosobní či byrokratická, nýbrž je, jak zdůrazňuje sociální nauka církve, pomocí a službou občanské společnosti, a zejména jejím nejslabším článkům. Svatý otec dále hovořil o vzoru sv. Ambrože, patrona italských prefektů, který tuto funkci zastával v Západořímské říši. Když se stal milánským biskupem, opakovaně potvrzoval určitý „sakrální“ rozměr státní funkce, jejíž výkon vyžaduje značnou důstojnost a zodpovědnost.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.