Klášter je vzorem společnosti

9.10.2011 

Benedikt XVI. k obyvatelům obce Serra San Bruno

Pane starosto,
ctihodní bratři v biskupské službě,
vážení představitelé,
drazí přátelé ze Serra San Bruno!

Jsem rád, že se s vámi setkávám před svojí návštěvou v kartouze, kde vykonám druhou část své pastorační cesty do Kalábrie. Srdečně vás zdravím a děkuji vám za vaše vřelé přijetí, zvláště děkuji arcibiskupovi Catanzara-Squillace, mons. Vincenzo Bertolonemu, a starostovi, dr. Bruno Rosimu, také za jejich slova na uvítanou. Je pravda, že dvě návštěvy Petrova nástupce v poslední době jsou pro vaši obec jakýmsi privilegiem. Avšak, jak řekl správně pan starosta, velkým privilegiem je to, že máte ve svém kraji „pevnost“ ducha, kterou je kartouza. Sama přítomnost mnišské komunity, jejíž dlouhá historie sahá ke svatému Brunovi, je trvalým odkazem k Bohu, otevřeností k nebi a pozváním, které připomíná, že jsme bratři v Kristu.

Kláštery mají ve světě velmi cennou, ba řekl bych nepostradatelnou funkci. Ve středověku byly středisky kultivace bažinaté půdy, dnes kultivují prostředí v jiném smyslu: někdy totiž ovzduší, které dýcháme v naší společnosti, není zdravé, ale otrávené mentalitou, která není křesťanská, ba ani lidská, protože je ovládnuta ekonomickými zájmy, stará se jenom o pozemské věci a postrádá duchovní dimenzi. V takovém ovzduší je vytlačován na okraj nejenom Bůh, ale i bližní, a neusiluje se o obecné dobro. Klášter je však vzorem společnosti, která klade do svého středu Boha a bratrské vztahy. Máme toho velice zapotřebí také v naší době.

Drazí přátelé ze Serra San Bruno, privilegium bydlet v blízkosti kartouzy je pro vás také odpovědností: berte si k srdci velkou duchovní tradici tohoto místa a snažte se ji uvádět do praxe ve svém každodenním životě. Panna Maria a svatý Bruno kéž vás stále chrání. Ze srdce žehnám vám všem i vašim rodinám.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.