Mons. Pozzo: věřím v pozitivní vyústění dialogu s Bratrstvem sv. Pia X.

8.10.2011 

Představitelé Kněžského bratrstva sv. Pia X. se včera sjeli do Albana u Říma, aby debatovali nad textem doktrinální preambule. Jde o dokument, který obdrželi z Kongregace pro nauku víry jako výsledek dvouletého dialogu směřujícího ke kanonickému začlenění Bratrstva do katolické církve. Dvacet osm rektorů seminářů a oblastních představených z celého světa v závěrečném prohlášení oznamují, že studium dokumentu bude pokračovat na úrovni Generální rady Bratrstva, která také vydá oficiální odpověď na římské návrhy.

V pozitivní vyústění rozhovorů s Bratrstvem věří prelát Guido Pozzo, sekretář vatikánské Komise „Ecclesia Dei“. V rozhovoru pro televizi Gloria tento týden uvedl, že v případě pochybností o textu preambule je Vatikán připraven poskytnout nezbytná vysvětlení. Jako jeden z přímých účastníků rozhovorů s představiteli Bratrstva dodal:

„Mé dojmy z těchto rozhovorů jsou v zásadě pozitivní, pokud jde o srdečnou atmosféru, v níž se dialog odehrával. Byl otevřený a upřímný, i když někdy také velmi živelný, jak se dalo očekávat vzhledem k tématům, o nichž se diskutovalo. Ačkoliv je jistě ještě příliš brzy na závěry, dospěli jsme k důležitému, rozhodujícímu stádiu této cesty, která sloužila podrobnému vyjasnění stanovisek Bratrstva na jedné straně a expertů z Kongregace pro nauku víry na straně druhé. Nyní přichází čas zhodnocení kontroverze, aby se ukázalo, zda je možné věroučné problémy, o kterých jsme jednali, překonat.“

Obsah doktrinální preambule je navzdory mediálním spekulacím stále důvěrný a není znám širokému publiku, ujistil P. Pozzo. Uvedl také, že se neobává existence lefébvristů v rámci katolické církve, jakkoliv si uvědomuje obtíže, které to může vyvolat. Ti, kdo jsou skutečně a plně katolíci, mají nejen právo, ale také povinnost být v katolické církvi. Historie už podobné případy zaznamenala.
P. Pozzo vybídl také k objevování předkoncilní liturgie. Sám ji začal sloužit až po vydání motu proprio Summorum Potificum a je přesvědčen, že předsudky vůči dávnému ritu jsou důsledkem nedostatku liturgické formace v současné Církvi:

„Stojí za to dát znovu hlas starému ritu, protože jsou v něm jasně ukázány a doceněny určité hodnoty, určité aspekty liturgie, které je záhodno zachovat. Nemyslím tady jen na latinu nebo gregoriánský chorál. Mám na mysli vnímání tajemství, sakrálnost, chápání eucharistie jako oběti, skutečnou a substanciální přítomnost Krista a také fakt, že v tomto obřadu je prostor pro soustředění, pro duchovní prožívání liturgie. To jsou podstatné prvky, které jsou ve starém ritu obzvlášť výrazné. Netvrdím, že ve mši Pavla VI. nejsou, ale ve starém obřadu jsou daleko výraznější a to může být obohacující také pro ty, kdo normálně slouží v novém ritu. Není vyloučeno, že v budoucnosti budou obě tyto formy sjednoceny, jednotlivé prvky budou nově spojeny a budou se navzájem obohacovat. Nemůžeme to ale očekávat v krátké době a nebude to rozhodnutí od psacího stolu. Vyžaduje to dozrávání celého křesťanského lidu, který má pochopit význam obou liturgických forem jednoho a téhož římského ritu“ – uvedl P. Pozzo, sekretář Papežské komise Ecclesia Dei.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.