Svatý stolec je hlasem lidské vzájemnosti na mezinárodním fóru

8.10.2011 

Vatikán. Proč se náboženská autorita jako je Svatý stolec angažuje v Organizaci spojených národů, která je často dějištěm tvrdých politických konfrontací? Tuto otázku si položil ve svém sobotním fejetonu mluvčí Svatého stolce, P. Federico Lombardi. Odpovídá odkazem na projev arcibiskupa Dominiqua Mambertiho, vatikánského ministra zahraničí, na probíhajícím zasedání OSN:

„Snadno rozpoznáme kontinuitu s posledními velkými projevy papežů v New Yorku. Jan Pavel II. s velkou naléhavostí vybízel, aby Spojené národy byly místem, kde se národy sebeidentifikují jako členové jediné „rodiny“, prodchnuté duchem vzájemné solidarity a starostí o obecné dobro celého lidstva. Ve světle této vize pak Benedikt XVI. rozvinul koncept „odpovědnosti za ochranu“, jako výraz konkrétní pozornosti k nejslabším.
Mons. Mamberti vychází právě odtud. Aplikuje tuto odpovědnost na současné humanitární krize a péči o mír, bezpečí a lidská práva. Zvláštní důraz klade na náboženskou svobodu, ať už je zjevně porušována nebo subtilně omezována vytlačováním náboženství ze života společnosti. Pak se obrací k problému vztahu mezi etikou a ekonomií, která je v základu dnešní globální krize. Mluví o udržitelném rozvoji, kterému OSN zanedlouho věnuje mezinárodní konferenci. Jak připomíná, právě vědomí, že jsme „rodinou národů“ zakládá smysl pro odpovědnost a péči o životní prostředí, stejně jako boj proti obchodu se zbraněmi.
„Rodina je společenstvím založeném na vzájemné závislosti, důvěře a pomoci, na upřímném respektu,“ uzavírá Mamberti. Aby toto zaznělo a aby se každá lidská bytost stávala živou skutečností tohoto světa – proto především je Svatý stolec v New Yorku.“

- končí svůj dnešní fejeton P. Federico Lombardi

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.