Seminaristé v romské osadě

8.10.2011 

Týden v největším romském táboře na území italského hlavního města zažilo čtrnáct seminaristů z římského papežského semináře. Na vlastní oči se tak mohli přesvědčit, co znamená žít v ghettu, a zároveň si ujasnit, jaké jsou hlavní principy integrace – přijetí a legalita, píše italský deník Il Messaggero (5.10.2011) .

Kandidáti na kněžství přicházeli do osady každé ráno za doprovodu Otce Paola Lojudice, dlouhodobě činného v pastoraci Romů, sloužili společně mši sv. a odpoledne věnovali setkáním, rozhovorům, katechismu či hrám. V romském táboře poblíž druhého největšího římského nádraží žije více než tisíc lidí, především ze Srbska, Bosny, Rumunska a Bulharska. Osada je vybavena kanalizací i proudem, patří tudíž k lépe vybaveným. Ve stavebních buňkách zde žije po 10-15 lidech.

Je to poprvé, co italská diecéze umožnila obdobný formační pobyt. Iniciativa vznikla z podnětu římského vikáře, kard. Agostina Valliniho. Sám romský tábor incognito navštívil minulého roku po vlně násilností v romských osadách. Byl zděšen životními podmínkami a duchovními i materiálními potřebami Romů. Navázal osobní přátelství s některými rodinami a zahájil dlouhodobý pastorační projekt, který, mimo jiné, vyústil ve zvláštní audienci Romů, Sintů a dalších etnik u Svatého otce v červnu tohoto roku. Dnes dopoledne římský vikář pokřtil šest romských dětí v baptisteriu Lateránské baziliky a pozval je do semináře na malou oslavu.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.