Publikovány dějiny vatikánského rozhlasu

5.10.2011 

Osmdesát let je pěkný věk pro reflexi i k pohledu na výzvy budoucnosti, řekl ředitel Vatikánského rozhlasu O. Federico Lombardi při včerejší prezentaci dvousvazkového přehledu dějin „papežova rádia“ (Fernando Bea, Alessandro De Carolis: „Ottant´anni della Radio del Papa“, Libreria Editrice Vaticana).
Na více než sedmi stech stranách se autoři věnují postupným proměnám rozhlasové stanice, založené Piem XI. roku 1931 – první část obsáhlého díla, mapující prvních padesát let rozhlasové stanice, zpracoval již zesnulý Fernando Bea. Jeho kolega Alessandro De Carolis čtenáře provádí obdobím informatické a technologické transformace posledních třiceti let.
Otec Lombardi připomněl, že Beovy dějiny jsou v této souvislosti představovány vůbec poprvé –prezentace knihy se měla konat při oslavách půlstoletí rádia 13. května v šest hodin večer, avšak o půl hodiny dříve se na Svatopetrském náměstí odehrál atentát na Jana Pavla II., a slavnost byla z pochopitelných důvodů odložena.
Ředitel Vatikánského rozhlasu připomněl roli rádia v období evropských totalitních režimů 20. století a jeho významnou úlohu při hledání osob pohřešovaných po druhé světové válce. Zdůraznil, že v dnešní době se ke klasické rozhlasové práci druží multimediální webové stránky, editované v bezmála čtyřiceti jazycích.
Podle ředitele vatikánského nakladatelství LEV O. Giuseppeho Costy bude nová historická příručka sloužit jak odborníkům, tak běžným zájemcům o dějiny rádia. Je paradoxní, dodal, že lze snáze nalézt odkazy na Vatikánský rozhlas v rozhlasových dějinách Spojených států amerických, než kdekoliv v Itálii. Kniha „Osmdesát let papežova rádia“ je tak významným edičním počinem, zaplňujícím tuto mezeru.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.