Oslavy špýrské katedrály

3.10.2011 

Třetí říjen 1990 ukončil rozdělení Německa na dvě části a je připomínán jako Den německé jednoty. Němečtí věřící si včera připomněli ještě jedno významné výročí – 950 let od posvěcení špýrské katedrály Panny Marie a sv. Štěpána. Svatý otec na slavnost vyslal svého zvláštního legáta – kard. Waltera Kaspera, bývalého předsedu Papežské rady pro jednotu křesťanů. Ten ve své promluvě přirovnal románský chrám k symbolu církve, “opakovaně procházející krizemi a neustále se obnovující”.

Posvícení pokračovalo přede dveřmi katedrály, kde se nachází kamenná číše – Domnapf. V minulosti bývala plnívána rýnským vínem při každé volbě nového biskupa a její obsah je bezmála šestnáct set litrů. Kvůli oslavám byl do kamenného poháru z hygienických důvodů vložen další umělohmotný s nižším, tisícilitrovým obsahem. Hostící biskup Karl-Heinz Wieseman tak mohl poprvé v novodobé historii pozvat přítomné biskupy, politické špičky i věřící k přípitku bílým falckým.

Špýrská katedrála je již třicet let zapsána na listině světového dědictví UNESCO. Byla korunovačním místem středověkých německých císařů, z nichž mnozí jsou v její kryptě také pohřbeni. V roce 1310 se zde Jan Lucemburský oženil s Eliškou Přemyslovnou.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.