Biskupové proti diskriminaci křesťanů

3.10.2011 

Rada evropských biskupských konferencí zveřejnila ve svém švýcarském sídle závěrečné prohlášení z letošního plenárního zasedání v Tiraně (29.9.-2.10.2011), jehož hlavním tématem byla nová evangelizace. Evropští biskupové se rovněž zaměřili na dialog katolické církve s Evropskou unií v rámci Komise evropských episkopátů (ComECE) a seznámili se s činností “Observatoria protikřesťanské diskriminace a intolerance v Evropě” (Observatory on Intolerance and Discrimination Against Christians). Tato organizace má sídlo ve Vídni a vede ji právnička a teoložka Gudrun Kuglerová. Biskupské konference jednotlivých zemí byly vyzvány, aby činnost observatoria podpořily, prověřovaly objektivitu jednotlivých případů diskriminace křesťanů a zasazovaly se u lokálních úřadů o jejich řešení v souladu s rezolucemi Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj.

Prohlášení rovněž seznamuje s budoucími aktivitami Rady evropských biskupských konferencí. Chronologicky nejbližším bodem programu bude listopadové setkání k čtyřicátému výročí založení Rady v Římě (22.11.2011), kterého se kromě vatikánského státního sekretáře Tarcisia Bertoneho a předsedy Papežské rady pro novou evangelizaci Salvatoreho Fisichelly zúčastní filozof Rémi Brague a evropský poslanec Luca Volonté.

Příští zasedání Rady evropských biskupských konferencí se uskuteční za rok v St. Gallen (27.-30.9.2012) u příležitosti čtrnáctistého výročí příchodu irského mnicha sv. Havla.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.