Benedikt XVI. přijal ruského pravoslavného metropolitu Hilariona

29.9.2011 

Benedikt XVI. přijal dnes v Castel Gandolfo na audienci pravoslaného metropolitu Hilariona, předsedu oddělení pro vnější vztahy moskevského patriarchátu. Po skončení audience poskytl metropolita Hilarion Vatikánskému rozhlasu krátké interview:

Jeho Svatost je mužem víry a pokaždé, když s ním setkám, jsem povzbuzen jeho duchem, jeho odvahou a jeho oddaností církvi na celém světě. Velmi mne oslovuje také jeho znalost pravoslavné tradice a pozornost, jakou přikládá dialogu mezi katolíky a pravoslavnými. Před několika dny během návštěvy v Německu se setkal s představiteli německé pravoslavné církve. Tento postoj hlavy římské církve značně napomůže budoucímu vzájemnému porozumění.

Je možné něco říci o setkání papeže s patriarchou Moskvy a celé Rusi Kirilem?

Věříme, že dříve či později se toto setkání uskuteční. My ještě nejsme připraveni hovořit o datu, místu či protokolu tohoto setkání, protože my považujeme za důležitý především jeho obsah. Jakmile se dohodneme na obsahu, na bodech, v nichž panuje neshoda nebo na něž máme odlišné názory, pak bude takové setkání možné. Vyžaduje si to tedy velmi pečlivou přípravu a nejsme tlačeni žádným konkrétním časem.

řekl Vatikánskému rozhlasu druhý muž moskevského patriarchátu, volokolamský metropolita Hilarion, po dnešním setkání s papežem Benediktem XVI. Pravoslavný hierarcha navštívil včera také Papežskou radu pro podporu jednoty křesťanů, kde jej přijal její předseda kardinál Kurt Koch.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.