Program pastorační cesty do Beninu

29.9.2011 

Vatikán. Tiskové středisko Svatého stolce zveřejnilo oficiální program návštěvy Svatého otce v africké Beninské republice, která proběhne ve dnech 18.-20. listopadu u příležitostí podpisu a zveřejnění posynodální apoštolské exhortace, inspirované zasedáním druhé synody o Africe. Papež odletí z římského letiště Fiumcino v pátek 18.11.2011 v 9 hodin ráno. Odpoledne se bude konat oficiální přivítání na mezinárodním letišti “Kard. Bernardina Gantina” v beninské metropoli Cotonou. Odpoledne Svatý otec navštíví katedrálu v Cotonou, které je beninským největším městem a sídlem vlády (avšak ne hlavním městem, kterým je Porto Novo).

Sobotu 19. listopadu Benedikt XVI. zahájí soukromou mší sv. v kapli apoštolské nunciatury v Cotonou; poté se setká se členy vlády, zástupci státní správy, diplomatickým sborem a hlavními náboženskými představiteli v prezidentském paláci v Cotonou. Následovat bude soukromé setkání s prezidentem Beninské republiky. Benedikt XVI. dále navštíví přímořské město Quidah, kde uctí památku kard. Bernardina Gantina u jeho hrobu v tamním semináři. Kard. Gantin jako první Afričan stál v čele jedné z vatikánských kongregací (od roku 1984 byl prefektem Kongregace pro biskupy); byl také přítelem kard. Tomáška, kterého několikrát navštívil.

V Quidahu se papež rovněž setká se seminaristy, řeholníky a laiky a navštíví baziliku Neposkvrněného Početí Panny Marie. Zde bude podepsána posynodální apoštolská exhortace. Téhož dne odpoledne Svatý otec navštíví farnost Sv. Rity v Cotonou, kde se setká s Misionářkami Lásky a místními dětmi. Večer přijme beninské biskupy na apoštolské nunciatuře v Cotonou.

V neděli 20. listopadu bude při mši svaté na stadionu v Cotonou předána africkým biskupům posynodální apoštolská exhortace. Papež poobědvá se členy mimořádné rady pro Afriku Generálního sekretariátu biskupské synody na apoštolské nunciatuře v Cotonou a odpoledne v 16.30 odletí zpět do Říma.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.