Jste papežovým hlasem ve světové církvi

29.9.2011 

Zaměstnanci Vatikánského rozhlasu si v den svého patrona, sv. archanděla Gabriela, připomněli osmdesáté výročí založení této rozhlasové stanice. Slavné mši sv. ve Vatikánských zahradách předsedal státní sekretář kard. Tarcisio Bertone. Asi čtyřem stům přítomným rozhlasovým zaměstnancům a jejich rodinným příslušníkům připomněl první rozhlasové poselství, pronesené Piem XII. v únoru 1931 a dodal, že navzdory modernizaci radiofonického spojení podstata „papežova rádia“ zůstává nezměněna.

Je zapotřebí, aby Vatikánský rozhlas nepřestával být typicky církevním komunikačním prostředkem, svázaným s životem církve. Vaší prací přispíváte k tomu, aby dnešní člověk otevřel své srdce přítomnosti Vzkříšeného a přijal církev jako prostřednici a účinný nástroj spásy.

Poselství evangelia musí být předáváno „v dialogu se světem“, zdůraznil kard. Bertone, avšak mediační proces se nesmí „zesvětštit“ a „rozředit“ pravdu v poselství obsaženou.

Předkládejte pravdy víry, které se samy o sobě vymykají jakékoliv ideologické interpretaci a mají své opravnění místo ve veřejné debatě. Usilujte o to, abyste tlumočili katolický způsob náhledu na všechny otázky, včetně etických a sociálních,

vyzval vatikánský státní sekretář rozhlasové zaměstnance.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.