Drinské mučednice odporovaly zlu holýma rukama

27.9.2011 

Sarajevo. Olympijská sportovní hala Zetra v hlavním městě Bosny a Hercegoviny se v tomto okamžiku stává “největším bosňáckým kostelem”, řekl v neděli sarajevský arcibiskup, kardinál Vinko Puljič. Dvacet tisíc věřících se zde sešlo při beatifikaci pěti sester z Kongregace dcer božské lásky ( Filiae Divinae Caritatis, FDC), které předsedal prefekt Kongregace pro blahořečení a svatořečení, kard. Angelo Amato.

Pětice řeholnic, známých také jako “drinské mučednice”, sestry Maria Jula Ivanišević, (představená, Chorvatka), Maria Berchmana (Karolina Anna Leidenix, Rakušanka, profesorka a věkově nejstarší) Maria Bernadetta (Teresia Banja, Maďarka, kuchařka, nejmladší z celé skupiny), Maria Krizina (Jozefa Bojanc), Maria Antonija (Jozefa Fabjan, obě ze Slovinska) byla před sedmdesáti lety (15.- 23. prosince 1941) z nenávisti k víře zavražděna srbskými četniky. V lednu tohoto roku Svatý otec uznal jejich smrt za mučednickou.

Sestry za druhé světové války působily v klášteře Mariin domov (zvaném též Hospic pro chudé) v Pale, vzdáleném od Sarajeva asi 20 km. Odmítly své působiště opustit a ocitly se tak mezi dvěma frontami. V oblasti mezi sebou bojovaly jednotky Titových partizánů, srbských četniků a německého Wehrmachtu. Do ústavu v Pale vtrhlo 11. prosince 1941 komando četniků, budovu vypálilo a sestry přinutilo k čtyřdennímu vysilujícímu pochodu do Goradže. Zde vojáci chtěli řeholnice vystavit největšímu ponížení – donutit je, aby se vzdaly své víry a své čistoty. Sestry se snažily zachránit skokem z okna, byly ubodány a jejich těla hozena do řeky Driny. O několik dní později stejný osud čekal šestasedmdesátiletou sestru Berchmanu, kterou vojáci cestou od sester oddělili, protože byla vyčerpána pochodem.

Kardinál Amato při beatifikačním obřadu řekl:

“Tyto mučednice nám sdělují, že dějinami se vine věčný boj mezi Bohem, pramenem života, a Božím nepřítelem, pradávným hadem, zdrojem nepřátelství a smrti. Je možné zlu odporovat i holýma rukama, pouze silou vlastní víry. Můžeme zvítězit nad zlem a nepodlehnout jeho hrozbě, ačkoliv jsme při tom sami zasaženi.”

Nejsme všichni povoláni k mučednictví, pokračoval vyslanec Svatého otce, avšak jsme všichni povoláni ke svatosti. “Mučedník je svobodnou osobou, která daruje Bohu celý život v jediném, definitivním a svrchovaném skutku víry, naděje a lásky, (...) která obětuje vlastní život, aby byla totálně sjednocena s Kristovou obětí na kříži”, připomněl kardinál Amato slova Benedikta XVI. (generální audience 11.8.2010).

“Mučedníci umírají, avšak skutečné lidství rozkvétá. Mučedník odpovídá na peklo lágrů, gulagů, “laogajů” a válek, stvořených člověkem, svým voláním k ráji, míru mezi národy a bratrskému společenství”,

uvedl kardinál Amato při sarajevské beatifikaci. Dodejme že kongregace Dcer božské lásky dnes čítá asi 1300 řeholnic v 19 zemích, včetně České republiky.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.