Italský jih očekává papežovu návštěvu

27.9.2011 

Svatý stolec zveřejnil program pastorační cesty Svatého otce do jihoitalského města Lamezia Terme (v provincii Catanzaro), spojeného s návštěvou kartuziánského opatství Serra San Bruno v kalábrijské provincii Vibo Valentia.

Papež bude dopoledne sloužit mši svatou na průmyslovém předměstí aglomerátu Lamezia Terme, který vznikl před pouhými čtyřiceti lety (1968) ze tří center, obydlených od středověku. Na počátku 70. let zde v rámci podpory chudého italského jihu začala stavba obřího chemičky zvané Sir (Societá Italia Resine), navzdory protestům rolníků, kterým byly vyvlastněny úrodné pozemky. Struktura na ploše čtyř set hektarů však nikdy nebyla dokončena ani uvedena do funkce a její torzo dodnes znečišťuje nedaleké mořské pobřeží. Právě v této “pouštní katedrále”, jak italská historie označila obdobné nerealizované projekty, bude Benedikt XVI. sloužit mši sv. s kalabrijskými věřícími.

Po modlitbě Anděl Páně a obědě s diecézními biskupy přeletí papež vrtulníkem do samé špičky italské holínky, kde pozdraví obyvatele obce Serra San Bruno. V nadmořské výšce téměř osmiset metrů zde na konci 11. století založil Sv. Bruno Kolínský poustevnu Panny Marie – kartouzu La Torre, kolem níž postupně vznikal klášter a vesnice Serra. Svatý otec zde bude v závěru své jednodenní návštěvy předsedat modlitbě nešpor a setká se s kartuziánskou komunitou.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.