Papežův program až do adventu

27.9.2011 

Papežský ceremoniář, mons. Guido Marini, zveřejnil program bohoslužeb, kterým bude předsedat Benedikt XVI. v měsících říjnu a listopadu. Druhou říjnovou neděli, 9.10.2011, Svatý otec vykoná pastorační cestu do jihoitalské diecéze Lamezia Terme. Bude to podruhé, kdy tuto oblast v kraji Kalábrie navštíví Petrův nástupce – před téměř devíti stoletími sem naposledy zavítal papež Kalist II. Mottem návštěvy bude citát ze Skutků apoštolských – Vstaň a choď! (srov. Sk 3,).

Následující neděli, 16. října, bude Svatý otec sloužit mši sv. za novou evangelizaci ve vatikánské bazilice Sv. Petra, jako přípravu na synodu věnovanou této tematice, plánovanou na říjen 2012. O týden později, 23. října, se tamtéž bude konat kanonizace blahoslavených Guida Maria Confortiho(1865-1931), arcibiskupa Parmy a zakladatele Kongregace svatého Františka Xaverského pro zahraniční misie, španělské řeholnice Bonifacie Rodríguez Castro (1842-1915), zakladatelky misijní kongregace Služebnic sv. Josefa, a italského kněze dona Luigiho Guanelly (1837-1905), zakladatele dvou řeholních kongregací: Služebníků Charity a Dcer Panny Marie od Prozřetelnosti. Poslední říjnovou středu (26.10.2011) povede Svatý otec na Svatopetrském náměstí přípravnou modlitbu na ekumenické setkání v Assisi. To začne o den později – přesně čtvrtstoletí po prvním modlitebním setkání za mír, které podnítil bl. Jan Pavel II.

O listopadové památce zesnulých (2.11.2011) Benedikt XVI. v modlitbě vzpomene na všechny zemřelé papeže (v 18 hodin v kryptě Svatopetrské baziliky) a o den později, 3. listopadu, bude sloužit v bazilice Sv. Petra zádušní mši sv. za kardinály a biskupy, kteří odešli v uplynulém roce. V pátek 4. listopadu se papež rovněž ve svatopetrské bazilice sejde s akademickou obcí u příležitostí zahájení akademického roku papežských univerzit a bude předsedat tradiční modlitbě nešpor. V druhé polovině listopadu Svatý otec vykoná další zahraniční cestu do západoafrické Beninské republiky (18.-20.11.2011). V beninských diecézích Cotonou a Parakou se ke katolické církvi podle údajů loňské papežské ročenky hlásí třetina obyvatelstva.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.