Polští biskupové napsali list ke vstupu do Evropské unie

14.4.2004 

Polská církev může nabídnout sjednocující se Evropě živou víru i pastorační pomoc svých biskupů a kněží. ? uvádí polský episkopát v dnes zveřejněném ?Slovu biskupů k přijetí Polska do Evropské unie?.

Dokument polského episkopátu načrtává nové výzvy, před nimiž se církev i celý národ ocitne ve strukturách spojené Evropy. Jako odpověď na hlasy těch, kdo se obávají ztráty identity uvádějí, že hlavní ?podmínkou zachování totožnosti a bohaté náboženské tradice je nové a odhodlané úsilí o prohloubení vlastní náboženské formace a vědomí toho, co znamená a k čemu zavazuje být křesťanem dnes.? Evropa i celý svět potřebuje především ?svědectví svatosti?, proto polští biskupové vyzývají katolíky, aby se plně angažovali ve veřejné a sociální činnosti a s novým úsilím spojovali svou víru se svědectvím každodenního života.

Tak jako polská ústava zaručuje respekt k náboženskému přesvědčení a ke všem právem uznaným vyznáním, očekáváme podobná postoj také od budoucího ústavního dokumentu Evropské unie. Ve shodě s obsahem Premabule, chce Evropa zůstat místem otevřeným kultuře, vědě a společenskému pokroku. Je paradoxní deklarovat základní hodnoty a zároveň odmítat Boha a náboženské hodnoty v textu konstituce ? podotýkají polští biskupové. Odkaz na Boha přitom není ani tak potřebný pro Církve, kde jeho přítomnost nikdo nezpochybňuje - jako pro Evropu jako takovou. Biskupové připomínají, že právně křesťanství vtisklo Evropě ?znamení civilizační jednoty? a jeho vynechání v Preambuli znamená rezignaci na jeden z podstatných prvků historické identity Evropy.

Polští biskupové ve svém listu ke vstupu Polska do Evropské unie podotýkají také, že nový spojená kontinent se nesmí redukovat na hospodářský a politický rozměr. Každá společnost ? má-li být pravdivá ? musí mít také duchovní rozměr, musí být společností lidské vzájemnosti, má být ? jak hlásá Jan Pavel II. ? Evropou Ducha. K jejímu uskutečnění je však třeba radikálního obrácení, otevřenosti Evangeliu a jeho radikálnosti, aby se křesťanství znovu stalo přesvědčivé. Právě autentické křesťanství totiž může plnit v Evropě roli integrujícího činitele, umožňovat smíření a obnovovat vzájemnou důvěru. Křesťanství je pramenem naděje, nepomíjející naděje, kterou dává Ježíš Kristus a Jeho učení. ? napsali polští biskupové ve svém Slovu ke vstupu Polska do Evropské unie.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.