Předseda parlamentu: Bundestag bude jistě přeplněn

21.9.2011 

Na návštěvu Svatého otce se připravují politické špičky Spolkové republiky Německo. Prezident Christian Wulff pro agenturu KNA vyjádřil své přání, aby německý národ byl srdečným hostitelem, který papeže přijme s velkou zvídavostí a otevřeností a zároveň vytříbenou a věcnou diskusní kulturou. Německo by se v očích světových médií mělo projevit jako tolerantní a otevřená země.
Wulff ocenil Benedikta XVI. jako významného teologa a intelektuála, který svým pontifikátem zprostředkovává dialog víry a rozumu, bez něhož by víra sama mohla vést k radikalismu a pouhý rozum k čistému pragmatismu. Německý prezident vyjádřil vděčnost nad svou katolickou výchovou, kterou se snaží předávat svým vlastním dětem.
Christian Wulff uvedl, že od Svatého otce očekává povzbuzení nejenom pro křesťany, nýbrž pro všechny, kteří se angažují ve společnosti, včetně politického života.
Také spolková kancléřka Angela Merkelová využívá papežovy návštěvy jako příležitosti k hovoru o něčem podstatnějším než ekonomické krizi, píše dnes Katolická zpravodajská agentura (KNA). V předvečer Ratzingerova příjezdu zve politické a církevní představitele na recepci do sídla své Křesťansko-demokratické strany (CDU). Dcera luteránského pastora se bude osobně účastnit více částí papežova programu, ačkoliv ji k tomu nezavazuje protokol.
Předseda německého parlamentu Norbert Lammert (CDU) vyslovil své přesvědčení, že aula Bundestagu bude při papežově řeči nejenom zaplněna, nýbrž zajisté přeplněna. „Neznám žádného jiného intelektuála, který by se natolik podrobně zabýval evropskými duchovními kořeny“, řekl křesťanský demokrat Lammert, „a musím téměř s pobavením konstatovat, že žádosti o vpuštění do sálu mnohonásobně převyšují ohlášené absence levicových poslanců“.

(foto: německý prezident Christian Wulff)

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.